Hlavní obsah

Putin je pod vlivem satana, tvrdí kyjevský patriarcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjevský patriarcha Filaret, který je nejvyšším představitelem pravoslavné církve na Ukrajině, varoval ruského prezidenta Vladimira Putina, že nedá-li se na pokání, hrozí mu věčné zatracení. Podle Filareta je totiž Putin pod vlivem satana.

Foto: Profimedia.cz

Patriarcha Filaret

Článek

Patriarcha Filaret vede kyjevský patriarchát, odnož pravoslavné církve, která se oddělila v roce 1992 po pádu Sovětského svazu a vyhlášení nezávislosti Ukrajiny od moskevského patriarchátu. Moskevský patriarchát je úzce spjat s Putinem. Kyjevský patriarchát silně podporuje ukrajinskou národnost a snahy kyjevské vlády porazit proruské separatisty na východní Ukrajině.

„S velkou lítostí musím nyní veřejně říct, že mezi vládci tohoto světa se objevil nový Kain nejen svým jménem, ale také svými činy," uvedl patriarcha Filaret s odvoláním na biblickou postavu, která zabila svého bratra Ábela. „Stejně jako u prvního bratrovraha v dějinách, Kaina, tyto skutky ukazují, že výše uvedený vládce se dostal pod vliv satana," dodal patriarcha v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách kyjevského patriarchátu.

Prohlášení nese název Nový Kain a bylo zveřejněno v první celý den platnosti příměří mezi ukrajinskými silami a proruskými vzbouřenci. Při bojích na východní Ukrajině, které vypukly v dubnu, zemřelo nejméně 2600 lidí.

Putin je pokřtěný pravoslavný křesťan a navázal úzké vztahy s ruskou pravoslavnou církví.

Modlete se, aby Putin přišel k rozumu, vyzval věřící patriarcha

Filaret dodal, že Putin záměrně rozdmýchal konflikt na Ukrajině zasláním žoldáků, vojáků a zbraní přes hranice a rozšířil lži prostřednictvím ruských masových médiích o tom, co se ve skutečnosti děje. Putin popírá, že by poslal ruské vojáky na Ukrajinu nebo vyzbrojoval separatisty, přestože Kyjev a jeho západní spojenci tvrdí, že mají přesvědčivé důkazy o opaku.

„Tento vládce cynicky lže, tvrdí, že jeho země není součástí konfliktu na Ukrajině, i když udělal vše proto, aby se konflikt zostřil a udržuje ho," dodal Filaret. „Nazývá se bratrem ukrajinského lidu, ale ve skutečnosti podle svých činů se opravdu stal novým Kainem, prolévá bratrskou krev a zaplétá celý svět do lží."

Filaret rovněž vyzval pravoslavné věřící, aby se modlili za to, aby Putin "přišel k rozumu". Jinak bude čelit "potupnému konci a věčnému zatracení v pekle", citovala patriarchu agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám