Hlavní obsah

Založme Organizaci spojených náboženství, navrhl papeži Šimon Peres

– Vatikán

Bývalý izraelský prezident Šimon Peres dnes navrhl papeži Františkovi založení organizace, která by po vzoru Organizace spojených národů (OSN) sdružovala světová náboženství. Informovala o tom agentura ANSA.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Bývalý prezident Státu Izrael Šimon Peres

Článek

„Potřebujeme Organizaci spojených náboženství,” řekl 91letý izraelský politik před audiencí u papeže vatikánskému tisku. „Byl by to nejlepší způsob, jak vystoupit proti teroristům, kteří zabíjejí ve jménu víry,” dodal.

OSN je podle nositele Nobelovy ceny příliš zastaralá a nedokáže reagovat pružně. Peres prý počítá také s vytvoření Charty Spojených náboženství jako obdoby Charty Spojených národů. Františkovi údajně nabídl předsednictví organizace.

Papež Perese vyslechl se zájmem

Podle papežova mluvčího Federica Lombardiho František Peresův návrh při 45minutovém setkání vyslechl „pozorně a se zájmem”. Neslíbil mu prý osobní účast na projektu, pověří prý ale příslušné kongregace, aby vývoj Peresova plánu pečlivě sledovaly.

Papež se s Peresem setkal naposledy na počátku června, kdy ho ještě jako úřadujícího prezidenta spolu s prezidentem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem pozval ke společné modlitbě za mír na Blízkém východě.

Reklama

Výběr článků

Načítám