Hlavní obsah

Na Ukrajině se bude konat cvičení s vojáky NATO

V půlce září začne u ukrajinského Lvova nebojové vojenské cvičení Rapid Trident, kterého se zúčastní i vojáci zemí NATO včetně dvou set amerických, uvedl kanadský web Globe and Mail.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Američtí výsadkáři v Lotyšsku.

Článek

Cvičení je dlouhodobě plánované a konalo se už v předchozích letech, letos poprvé ale proběhne v zemi v době, kdy tam zuří občanská válka.

Desetidenních manévrů, které začnou 16. září v Jaroviru, se zúčastní na 1300 vojáků. Ze zemí NATO budou zastoupeny kromě USA, jejichž evropské velitelství je pověřeno řízením cvičení, Německo, Velká Británie, Polsko, Španělsko, Lotyšsko, Litva, Bulharsko a Rumunsko. Účastnit se ho budou kromě Ukrajiny i další nečlenské země: Gruzie, Moldavsko a Ázerbájdžán.

Cvičení Rapid Trident se poprvé konalo v roce 2006 v rámci programu NATO Partnerství pro mír. Je zaměřeno na prohloubení interoperability mezi armádami různých zemí, na nácvik vysílání kolon a na likvidaci nastražených náloží. Nepoužívá se při něm ostrá munice.

Rusko na cvičení, které bylo přeloženo z července na půlku září kvůli bojům se separatisty na východě Ukrajiny, reagovalo se znepokojením.

Na summitu NATO ve Walesu se věnuje velká pozornost napětí na Ukrajině, kde podle aliančních zdrojů působí nejméně 3000 ruských vojáků se stovkou tanků.

Reklama

Výběr článků

Načítám