Hlavní obsah

Aféra s modely luxusních aut zničila bavorskou princeznu

DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchod z funkce šéfky kanceláře bavorského premiéra a zemské ministryně pro zvláštní záležitosti oznámila v pondělí večer v Mnichově Christine Haderthauerová (CSU, 51), a to „s okamžitou platností“. Reagovala tak na vyšetřování její účasti v tzv. modelové aféře. Je podezřelá z podvodu a daňového úniku.

Foto: Profimedia.cz

Christine Haderthauerová

Článek

Desítky let vládne Bavorsku Křesťansko-sociální unie (CSU), jejíž předseda je považován za nekorunovaného krále největší spolkové země, a jeho nejbližší spolupracovníci za prince. Dnes jsou to Alexander Dobrindt (CSU, 44, německý ministr dopravy) a až do pondělního večera i Haderthauerová.

Právnička spolumajitelkou

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vše začalo nenápadně – od 90. let minulého století až do roku 2003 působila vystudovaná specialistka na pracovní právo jako jedna ze společnic firmy Sapor, pro niž psychicky nemocní trestanci stavěli drahé modely aut pro movité sběratele.

Prokuratura si po jednom trestním oznámení na tehdejší podnikání posvítila, protože pojala podezření na podvody a daňové úniky, napsal týdeník Der Spiegel.

Modely skvěle stavěl Roland S., trojnásobný vrah ve věku kolem 70 let, už před lety prohlášený za psychicky nemocného. Získal několik spoluvězňů pro myšlenku stavět v rámci psychoterapie modely aut a přivydělat si před zavedením eura až 240 marek na drobné výdaje. Ctili motto „stavět autíčka je mnohem lepší než lepit pytlíky“.

Hubert Haderthauer, manžel političky a lékař okresní nemocnice v Ansbachu, se seznámil na uzavřeném oddělení s Rolandem, který mu vyprávěl o své vášni.

Francouzský zbrojařský fabrikant Roger Ponton (84) a jeho známý Fritz Sager tehdy vytvořili firmu Sapor pro stavbu modelů. Pronikl do ní i Haderthauer, který se později snažil oba zakladatele z podniku vystrčit za odstupné 20 tisíc eur.

Trestní oznámení

Ponton se cítil podveden nejméně o 30 tisíc eur, protože firma prodala 125 modelů za vysoké ceny. Na Huberta a Christine Haderthauerovy podal trestní oznámení.

Do toho se vložila média s otázkami, jakou roli vlastně politička v Saporu hrála, zda prodávali modely vyrobené psychicky nemocnými a zda skutečně skončila ve firmě v roce 2003, kdy přešla do politiky. Při domovní prohlídce v domě manželů se prý totiž objevily doklady, že politička i později pracovala pro firmu. Haderthauerová označila svou angažovanost ve firmě jako druh idealismu.

Veřejnost se ptá, zda je morální pod pláštíkem terapie vydělávat na nemocných.

Opozice žádá vytvoření zvláštního vyšetřovacího výboru k případu a připomíná exministra ­obrany Karla-Theodora zu Guttenberga (CSU, 42), který musel odejít z funkce v roce 2011 kvůli opsané části doktorské práce.

Dumpingové mzdy
Roland S. spočítal výrobní a prodejní ceny v roce 1989
Měsíčně pro jednoho modeláře 250 DM
25 modelů typu Mercer 35 J, výroba za 63 850 DM, za kus 2554 DM
Prodej jednoho za 20 tisíc DM, po odečtení DPH 14 646 DM
Zisk z prodeje 20 kusů činil 293 tisíc DM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám