Hlavní obsah

Ruští vojáci jsou už v Doněcku, tvrdí obyvatelé

Kyjev

V Doněcku, které je centrem ukrajinských separatistů, se objevili ruští vojáci. Uvedl to podle Ukrajinské pravdy novinář Tymur Olevskyj s odvoláním na místní obyvatele. Jeho tvrzení ale nešlo ověřit z dalších zdrojů. Separatisté tento týden uvedli, že v zemi od dubna působilo 3000 až 4000 ruských vojáků.

Foto: Mstislav Chernov, ČTK/AP

Obyvatelky Doněcku utíkají před palbou.

Článek

„Jak to jen lépe napsat? Ruská vojska obsadila Doněck, nebo ruská armáda okupovala Doněck?“ položil si řečnickou otázkou Olevskyj, který informoval o přítomnosti ruských vojáků v miliónovém městě.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Separatista na hlídce

„Zprávy jsou následující. Ruští důstojníci se ubytovávají, jsou v bytech v centru. Výsadkáři se umývají, kde to jde. Na každém rohu jsou hlídky,“ napsal novinář, který uvedl, že jde o okupanty.

Od Ilovajsku se dostali další vojáci

Z obklíčení u Ilovajsku se podařilo odejít dalším lidem. Byli to příslušníci dobrovolnických praporů ministerstva vnitra Myrotvorec a Dněpr-1. Uvedl to ministr vnitra Arsen Avakov na svém facebookovém profilu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

„Velitel Myrotvorce Andrij Teteruk žije! Nikdo ho nepohřbil! Bude žít dlouho! Právě dorazil do našeho tábora se skupinou bojovníků! S ním vyšel i velitel Dněpru 1 Jurij Bereza s bojovníky!“ napsal Avakov. Podle velitele praporu Donbas Semena Semenčenka ale vyšlo jen 14 lidí.

Setnina Krym, která byla součástí praporu Dněpr-1, uvedla  ve svém prohlášení, že se z obklíčení u Ilovajsku musela probít: „Takový bezpečný koridor nám poskytli Rusové. Stovky mrtvých a desítky zajatých. Žádný koridor nebyl, na kolonu stříleli. Probili jsme se z dvojitého kruhu obklíčení a povedlo se nám odejít.“

Reklama

Výběr článků

Načítám