Hlavní obsah

EU s dalšími protiruskými sankcemi váhá, zbraně Kyjev nedostane

– Brusel

Evropská komise má spolu s diplomaty do týdne navrhnout podobu dalšího přitvrzení protiruských sankcí, rozhodl v noci na neděli summit Evropské unie. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky mají být konkrétní návrhy na zpřísnění sankcí připraveny už v pondělí.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na víkendovém summitu EU.

Článek

Česká vláda je projedná a vyhradila si právo s nimi nesouhlasit, pokud by znamenal třeba nepřiměřeně velké hospodářské škody. Zbraně Kyjev z EU nedostane.

Státy Evropské unie vyzvaly Rusko, aby stáhlo z území Ukrajiny svá vojska. Podle Van Rompuye vyjádřily znepokojení nad prudkými boji, neustávajícími přesuny bojovníků i techniky přes hranici z Ruska a také nad přítomností a akcemi ruských ozbrojených sil na ukrajinském území. Ze závěru plyne, že EU je připraveny podniknout další kroky v závislosti na vývoji na Ukrajině.

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová uvítala, že EU projevila „podporu ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti” a připravenost vyhlásit další sankce proti Rusku. Dodala, že USA na přípravě sankcí s EU spolupracují.

Pokud bude Rusko konflikt eskalovat, saknce budou tvrdší

Komise by měla do svého návrhu zapracovat takové podmínky, aby se sankce mohly týkat všech osob i firem, které mají co do činění se separatistickými skupinami na Donbasu.

Podle předsedy Evropské komise José Barrosa panovala na summitu shoda v tom, že pokud bude Rusko situaci dál eskalovat, bude to pro něj mít výrazné náklady: „Komise rychle předloží další návrhy opatření.” Zdůraznil také, že komise podpoří evropské producenty potravin tak, aby zmírnila dopady ruských odvetných opatření.

Německá kancléřka Angela Merkelová vysvětlila, že sankce budou spuštěny, pokud nepřijdou „kvalitativní změny nynější situace”. Postiženy podle ní mohou být oblasti, na které se komise už zaměřila, možné jsou tedy podle ní další omezení ve finanční či energetické oblasti. Přiznala, že se na summitu jednalo o úspěšnosti sankcí. „Ale všichni jsme souhlasili, že není možné vojenské řešení tohoto problému,” poznamenala. To je také jeden z důvodů, proč Merkelová odmítla možnost dodávek vojenské techniky Kyjevu.

Sobotka má výhrady k zostření sankcí

Předseda české vlády má hluboké pochybnosti o tom, zda přitvrzení sankcí může přispět k řešení prohlubující se ukrajinské krize. „Vyhradil jsem si právo s některými částmi toho návrhu nesouhlasit, pokud se budeme domnívat, že není správné, aby Evropa šla tímto směrem,” řekl novinářům po summitu český premiér. Návrh komise podle Sobotky vláda prostuduje, zanalyzuje jeho dopady na českou ekonomiku a nejspíš ve středu projedná. Pak bude zřejmé, s jakými částmi bude moci ČR souhlasit a s jakými nikoli, dodal premiér.

Podobně zdrženlivé jsou podle něj i další země, například Slovensko, Maďarsko či Rakousko. „Předpokládám, že připomínky k návrhu Evropské komise nepřijdou jen z České republiky,” poznamenal Sobotka.

Postup se Sobotkou hodlá podle listu Sme koordinovat slovenský premiér Robert Fico. Také si vyhradil právo odmítnout sankce, pokud by poškozovaly národní zájmy. „Nesouhlasím s touto sankční válkou. Sankce nikam nevedou,” řekl. „Zdá se, že dosavadní sankce vůbec nezměnily postoj Ruska, právě naopak. A další sankce mohou situaci na Ukrajině ještě zhoršit,” varoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám