Hlavní obsah

Z obklíčení u Ilovajsku vyšli první Ukrajinci, prý po nich pálí

Kyjev
Aktualizováno

Prvních 28 ukrajinských vojáků vyšlo z obklíčení u Ilovajsku. Potvrdil to v sobotu dopoledne na Facebooku ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Později dodal, že celkem se jich dostalo z kotle sto. Podle velitele praporu Donbas Semena Semenčenka ale po některých dobrovolnících stříleli.

Foto: Reuters

Příslušníci praporu Donbas si prohlížejí své vozidlo zničené palbou separatistů v Ilovajsku.

Článek

„Do opěrného stanoviště brigády Národní gardy ve městě Komsomolske (u Doněcka) vyšli z obklíčení první vojáci ilovajského uskupení, uvedl Avakov a upřesnil, z jakých jednotek jsou. Čtrnáct je jich z praporu ministerstva vnitra Myrotvorec, tři z dalšího vnitráckého praporu Cherson a jedenáct z praporu Dněpr-1.

Později dodal, že se podařilo dostat na svobodu stovce mužů: „Celkem se přes noc k našim dostalo okolo sta bojovníků, 28 kluků z dobrovolnických praporů a zbylí z jednotek ministerstva obrany. Není to ta jednotka, co držela Černopolje, ale jiní. Čekáme na návrat dalších,“ dodal Avakov pro agenturu Unian.

O možnosti dostat se z obklíčení v sobotu jako první informoval velitel praporu ukrajinské národní gardy Donbas Semen Semenčenko: "Všichni vojáci, kteří se nevzdali, budou moci odejít se zbraněmi a prapory speciálním koridorem k místu dislokace základních sil." Doplnil, že bojovou techniku vyhodili do povětří. O možnosti ho informoval ukrajinský prezident Petro Porošenko. [celá zpráva]

Palba na odcházející

Semenčeno pak uvedl, že se po koloně, kterou jeli muži z praporu Donbas, separatisté stříleli: „Během cesty se ti bastardi pokoušeli střílet na kolonu. Prošla, ale situaci hodně vyostřili. Pokoušeli se dostat kluky do zajetí. Z jedné strany tanková divize, z druhé strany výsadkáři, ale pořád lepší (projít palbou) než Doněcká lidová republika.” Dodal, že zraněné ošetřili.

V sobotu se tak začal plnit slib ruského prezidenta Vladimira Putina, že obklíčení vojáci budou moci z kotle u Ilovajsku odejít. [celá zpráva]

Plán však by ohrožen pátečními boji. Když se v pátek gardisté chtěli probít a spojit s jednotkami, které jim mířily naproti, podpora byla napadena separatisty, kteří zabili neupřesněný počet vojáků a zničili značný počet kusů vojenské techniky.  [celá zpráva]

První ukrajinské zprávy uváděly čtyři padlé, pak se už psalo o desítkách. [celá zpráva]

V pátek ráno vyzvali separatisté dobrovolníky z praporu Donbas, aby se vzdali, nebo zemřou.

Kvůli tomuto pokusu varoval ruský prezident Putin, že dohoda o koridoru padne.

Dezertéři se chtějí vrátit

Na Ukrajinu se také chtějí vrátit ukrajinští vojáci, kteří dezertovali u Ilovajsku. Své pozice opustil velitel 40 praporu teritoriální obrany z Krivého Rogu Oleksandr Motryl s padesáti vojáky. Nyní se podle separatistů nacházejí na hranicích Doněcké a Záporožské oblasti. Uvedli to separatisté s tím, že celkem dezertovalo sto Ukrajinců z tohoto praporu a polovina jich už je v Krivém Rogu.

Reklama

Výběr článků

Načítám