Hlavní obsah

Vlády EU chtějí uvalit na Rusko další sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Většina vlád v Evropské unii požaduje nové sankce proti Rusku kvůli jeho vojenským aktivitám na Ukrajině. Vyplynulo to z páteční neformální schůzky unijních ministrů zahraničí v Miláně. Podle německého deníku Die Welt by nové sankce mohly postihnout dovoz luxusního zboží z Ruska, jako je kaviár nebo diamanty.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja přichází na schůzku šéfů diplomacie osmadvacítky

Článek

Šéfové diplomacií osmadvacítky kritizovali Rusko kvůli nasazení jeho pravidelných jednotek na východě Ukrajiny. V sobotu budou o situaci na bruselském summitu EU jednat také šéfové států a vlád a očekává se, že se budou zabývat i případným zavedením nových sankcí.

Server deníku Die Welt uvedl, že EU nechce z Ruska dovážet luxusní zboží, což by Moskvu mohlo tvrdě zasáhnout. Rusko patří mezi největší exportéry diamantů. Zvažované embargo by se údajně mohlo vztahovat například na kaviár nebo vodku.

Méně pravděpodobné je, že by se nové sankce dotkly energetického sektoru, ačkoli je pro Rusko vývoz ropy a zemního plynu životně důležitý. Podle německého listu by sankce byly namířeny na energetický sektor až v případě, že by se Západ uchýlil k poslednímu eskalačnímu stupni diplomacie.

Unie není jednotná

Unie však po sankcích nevolá jednohlasně. Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že „hospodářské sankce založené na neověřených údajích jsou neefektivní a nespravedlivé.

Už koncem července EU omezila přístup ruských bank na unijní finanční trhy a zakázala vývoz některých vyspělých technologií či zařízení na těžbu ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám