Hlavní obsah

Na Ukrajinu vpadla ruská armáda, oznámil prezident Porošenko

– Kyjev • Aktualizováno

Na východní Ukrajině provedla invazi ruská armáda, prohlásil ve čtvrtek ukrajinský prezident Petro Porošenko. Kvůli vpádu zrušil svoji plánovanou cestu do Turecka. Kreml tvrzení popírá.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Rozhodl jsem se zrušit pracovní návštěvu Turecké republiky ve spojitosti s rychle se horšící situací v Doněcké oblasti, zvláště v Amvrosijivce a Starobeševě, poněvadž proběhla invaze ruských sil,“ uvedl Porošenko na svých internetových stránkách.

Kyjev také ve čtvrtek odpoledne potvrdil pád Novoazovsku, o němž se spekulovalo od rána. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle sdělení ukrajinské bezpečnostní rady začala operace protivníka, jejímž cílem bylo dobýt Novoazovsk, ve středu před polednem palbou raketometů Grad umístěných na území Ruska. „Pak ve 12:30 (11:30 SELČ) zahájily útok dvě kolony vojenské techniky tvořené tanky, obrněnými transportéry BMP a BTR, které vjely na území Ukrajiny z Veselo Vozněsensku a Maksimova v Rostovské oblasti Ruské federace,“ uvedla rada. “Bez těžkých zbraní se pohraničníci a gardisté stáhli,“ dodala. Provedli to na rozkaz, aby se ušetřily jejich životy. Večer už obě kolony vjely do města a obsadily i okolní vesnice.

Zpráva nezmínila, kolik vozidel město dobylo. Objevily se informace, že jich bylo pět. Ve zprávě se nehovoří ani o neochotě ukrajinských gardistů bojovat proti přesile.

Po obsazení města z něj museli odejít všichni lidé, kteří tam neměli trvalé bydliště.

Ukrajinci se nyní chystají k obraně blízkého Mariupolu, který leží na cestě ke Krymu, jejž Rusko anektovalo zkraje roku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Novoazovsk

„Místo prezidenta je nyní v Kyjevě,“ oznámil Porošenko, který kvůli překotně se měnící situaci svolal mimořádné jednání bezpečnostní rady státu.

Prezident dodal, že Ukrajina hodlá kvůli ruské invazi požádat o svolání Rady bezpečnosti OSN: „Svět je povinen posoudit prudké zostření situace na Ukrajině.“

Podle něj se Ukrajina také obrátí na své evropské partnery s výzvou na svolání mimořádného zasedání Rady Evropy.

O svolání Rady bezpečnosti OSN krátce předtím hovořil premiér Arsenij Jaceňuk: „Považuji ze nevyhnutelné, aby naši západní partneři svolali mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Rusko výrazně zvýšilo svou vojenskou přítomnost na Ukrajině.“

O naléhavou schůzku RB OSN požádala také Litva, která Rusko obvinila z invaze na Ukrajinu. Litva je nestálým členem rady.

Ruských vojáků jsou tisíce

Ukrajinská armáda v minulých dnech zajala na východě několik ruských výsadkářů. Moskva tvrdila, že tam zabloudili. Posléze vyšlo najevo, že výsadkáři se účastnili bojů a několik z nich bylo zabito. [celá zpráva]

Ve čtvrtek pak vůdce vzbouřenců ze samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandr Zacharčenko přiznal, že v řadách separatistů bojují tisíce ruských vojáků. Podle něj jsou to ale dobrovolníci, nikoli regulérní ruská armáda. Jsou to buď vojenští vysloužilci, nebo vojáci na dovolené a na opušťáku, prohlásil Zacharčenko. [celá zpráva]

Podle svědectví však mají Rusové na východní Ukrajině i tanky.

Reportér agentury Reuters na jihu Ruska k tomu doplnil, že ve čtvrtek viděl kolonu armádních vozů bez označení, jak se vrací od ukrajinské hranice do Ruska. V místě vzdáleném tři kilometry od hranice viděl dvě obrněná vozidla, šest armádních nákladních vozů a jeden bagr.

Vojáci na vozidlech byli podle něj špinaví a jeden měl ovázanou hlavu. Jedno z nákladních aut mělo rozbité okno a přední světlo, a táhlo ho druhé auto.

U blízkého tábora mužů v uniformách bez označení přistával armádní vrtulník Mi-8.

Žádná invaze, hájí se Moskva

To, že Rusko mohlo provést vpád na Ukrajinu, připustila Ella Poljakovová z rady pro lidská práva ruského prezidenta. „Když se množství lidí s velitelskými příkazy, v tancích a v obrněných vozidlech, s těžkými zbraněmi, vyskytuje na území jiné země, překročí hranici, považuji to za invazi,“ řekla agentuře Reuters.

Rusko zprávy o vpádu popřelo. Ruský velvyslanec při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Andrej Kelin řekl, že žádný ruský voják hranici s Ukrajinou nepřekročil.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Moskva opakovaně popírá tvrzení Kyjeva, že se do konfliktu na východě aktivně vměšuje. Prezident Vladimir Putin v úterý v noci prohlásil, že Rusko není stranou v konfliktu.

Reklama

Související články

Putin s Porošenkem se shodli jen částečně

Úterní téměř dvouhodinová minská schůzka ruského a ukrajinského prezidenta Vladimira Putina a Petra Porošenka byla základem pro další jednání obou stran...

Výběr článků

Načítám