Hlavní obsah

Na Ukrajině bojují Češi i Slováci, říká jejich kolega z řad separatistů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na straně proruských separatistů bojuje několik Slováků i Čechů. Uvedl to 38letý Slovák, uváděný pouze pod jménem Miroslav, který poskytl rozhovor slovenskému deníku Nový čas.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský voják

Článek

„Původně jsme byli čtyři Slováci, pak se jeden z nás vrátil domů pro humanitární pomoc. Máme od 27 do 42 let, jsou tu i Češi. Jsme z diverzní skupiny a řídíme se partyzánským způsobem boje ‚znič a uteč‘. Hlídáme hlavně štáb, čistíme zbraně a dospáváme probdělé noci,” uvedl Miroslav.

„Zbraně jsme dostali od našeho komandira (velitele). Jsou zcela nové. Při prvním útoku je zahodili ukrajinští vojáci a dezertovali, protože byli naverbováni násilně. V koridorech se povalují tuny zbraní. K dispozici máme nové AK-74, pušky vzor Dragunov a RPG,“ dodal Slovák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Miroslav jel na Ukrajinu 56 hodin bez přestávky. „Tam jsem kontaktoval domobranu, která nás odevzdala další skupině, a nakonec jsem skončil v náborovém centru,“ uvedl Slovák, který je odhodlán setrvat na Ukrajině až do ukončení bojů.

„Už jsem se nemohl nečinně dívat na utrpení bratrského národa,“ odůvodnil Miroslav svoji účast v bojích na straně proruských separatistů.

Foto: tvnoviny.sk

Pas zadrženého muže

V bojích o železniční depo ve městě Ilovajsk u Doněcku byl zadržen Slovák Miroslav Roháč (45) původem ze Žiliny. Kyjev zatím jeho totožnost oficiálně nepotvrdil, ale poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Hereščenko na internetu zveřejnil fotografii Roháčova pasu. Slovenské ministerstvo vnitra vzápětí připustilo, že s největší pravděpodobností se opravdu jedná o Slováka. Objevily se totiž informace, že šlo o Srba s falešným slovenským pasem.

Pokud by občan Slovenska bojoval v armádě cizího státu, hrozí mu dva až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám