Hlavní obsah

Cílené operace skončily, Kyjev zahájil plošnou ofenzívu na východě

– Kyjev/Luhansk

Velení proteroristické operace (ATO) ve čtvrtek oznámilo, že zahájilo vyčišťovací operace v dalších pěti obcích a městech. Většina východu Ukrajiny se tak mění v bitevní pole poté, co cílené akce proti uskupením separatistů vystřídaly plošné operace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Luhansku dorazili další ukrajinští vojáciVideo: Reuters

 
Článek

„Naše vojska podnikla mnoho dělostřeleckých útoků na pozice protivníka. Síly ATO pokračují v aktivním postupu. Nepřítel utrpěl značné ztráty. Při palbě a vzdušných úderech byly zničeny tři tanky a dvě bojová vozidla uskupení teroristů. Kromě toho byly dva tanky a dvě bojová vozidla zajata při úspěšných operacích Ozbrojených sil Ukrajiny,“ uvedlo ve zprávě tiskové středisko ATO.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Během útoků byly také zničeny dva (raketomety) BM-21 Grad, z nichž ruští žoldnéři ostřelovali pozice sil ATO i obytné domy,“ stojí v prohlášení citovaném Ukrajinskou pravdou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Doněcku ohledávají své zničené domovyVideo: Reuters

Ukrajinci se mimo jiné u vesnice Heorhijivka v Luhanské oblasti zmocnili obrněného transportéru BMD-2, ve kterém byly ruské dokumenty. Uvedl to novinář Roman Bočkala, který zveřejnil jejich fotografie.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský pásový obrněný transportér na hlídce v polích u Luhansku

Ukazují, že vozidlo příslušelo ruské první výsadkové rotě a vojáci, kteří ho používali, patřili do 24. brigády speciálních sil. Z dokumentů ale neplyne, že by ho ruští vojáci používali i na Ukrajině, i když Bočkala dodal, že nasazení pskovských výsadkářů na Ukrajině nedávno potvrdila jedna z jejich manželek.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinské obrněné transportéry u Luhansku

Podle tiskového střediska čelily ukrajinské síly opět ostřelování ze strany separatistů: „Naši vojáci se ale naučili efektivnímu systému dělostřeleckého průzkumu, který umožňuje přistoupit k odvetné protibaterijní palbě.“

V devíti případech prý byly ukrajinské síly ostřelovány i z území Ruské federace.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci u zákonu u Luhansku

Dmytro Tymčuk z centra pro vojenskopolitická studia uvedl, že nejtvrdší boje pokračují v oblastech Doněcku, Luhansku a Ilovajsku a střety probíhají i u Saur Mohyly. V Doněcku byly podle radnice od rána pod dělostřeleckou palbou čtvrti Leninská, Kyjevská, Kujbyševská a Vorošilovská.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinské vrtulníky Mil Mi-8 nad okolím Luhansku

„Síly ATO se pokoušejí bránit své pozice u Novosvitlivky a Chrjaščuvatého a zajišťují kontrolu silnice M04, která spojuje Luhansk se zbylými částmi pod kontrolou samozvané Luhanské lidové republiky,“ dodal Tymčuk.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci na hlídce v ležení u Luhansku

Právě po této cestě by se měla do města dostat humanitární pomoc z Ruska, která se zatím stále odbavuje na hranicích Ruska a Ukrajiny v Izvaryne.

Luhanský premiér odstoupil

V samozvané Luhanské lidové republice se opět změnilo vedení. Novým premiérem se stal Igor Plotnickij, který dříve zastával post ministra obrany.

Stávající premiér Marat Baširov potvrdil svou demisi. Baširov, který odcestoval do Moskvy, uvedl v listu Běloruský partyzán, že je nyní nutné ukončit válku, protože není dost zdrojů na efektivní odpověď proti postupu ukrajinských vládních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám