Hlavní obsah

V tvrdých bojích v Ilovajsku padl gardista amerického původu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Mimořádně tvrdé střety ve městě Ilovajsk, které se pokoušejí od počátku týdne dobýt ukrajinské vládní síly, si za posledních 24 hodin vyžádaly devět mrtvých na straně ukrajinské Národní gardy tísněné separatisty. Mezi oběťmi je i gardista amerického původu, uvedla ve středu Ukrajinska pravda.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci míjejí hořící pole u Ilovajsku, které zapálila palba separatistů.

Článek

V noci na středu v Ilovajsku probíhaly pouliční boje, uvedl poradce ministra vnitra Anton Heraščenko. Oznámil, že v bojích zemřelo devět gardistů, pět z praporu Donbas a čtyři ze zvláštního praporu Šachtarsk. Mezi padlými gardisty Donbasu byl i Ukrajinec amerického původu používající jméno Franko.

Smrt devíti gardistů potvrdil i mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Dodal, že dalších 22 příslušníků vládních sil bylo zraněno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Heraščenko pro agenturu AP upřesnil, že Franko byl asi bývalý americký voják, který žil na Ukrajině deset let. Měl také ukrajinské občanství, které dostal ještě před tím, než se přidal k jednotce dobrovolníků.

„Byl to veselý chlapík, který perfektně nadával ukrajinsky. Přál si vstoupit do Doněcka jako osvoboditel, pak prodat byt ve Lvovu a usadit se někde v Karpatech,” řekl jeden z novinářů, který se s Frankem setkal.

V Ilovajsku se bojuje o každý dům

Mimořádně tvrdé boje pokračovaly i ve středu, kdy gardisté ovládající dvě třetiny města včetně jeho středu čelili protiútokům a ostřelování ze strany separatistů.

„Bezpečnostní síly hrdinsky odrazily tři útoky bojovníků (separatistů),“ uvedla tisková služba praporu Donbas s dovětkem: „Donbas se nestáhne, dokud zcela neovládne Ilovajsk.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Čelí ale tvrdé palbě, uvedl Heraščenko: „Teroristé vedou minometnou palbu z oblastí města, které kontrolují, na naši stranu města, a to bez ohledu na to, zda střely padají na obytné domy, nebo ne.“

Heraščenko si přitom stěžoval, že prapory národní gardy nedostaly do výzbroje těžkou techniku: „V tuto chvíli naše jednotky zahájily boj s teroristy vybavenými grady, kanóny a obrněnou technikou. Pomáhají našim ozbrojeným silám, které si pro sebe zadržují těžké zbraně, ale stále čekáme na jejich předání.”

Podle něj kvůli byrokratickým průtahům od května nedostali gardisté ani automatické granátomety a protitankové pušky. Nedostali ani tanky.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský voják na samohybném dělu u města Ilovajsk v Doněcké oblasti

Tisková služba Národní gardy k situaci ve městě uvedla: „Vojáci praporu Národní gardy Donbas spolu s vojáky Ozbrojených sil Ukrajiny a prapory teritoriální obrany Dněpr a Šachtarsk pokračují v operaci, jejímž cílem je osvobodit město Ilovajsk v Doněcké oblasti.“ Na pomoc jim míří prapor dobrovolníků Azov, dodala.

Podle Heraščenka se k separatistům dostávají posily z boku od Makijivky a Charcyzky přes pole slabšími místy v obraně. „Jestli štáb ATO (protiteroristická operace) řeší otázku posil pro Ilovajsk v podobě obrněné techniky a dělostřelectva, které by zesílily kruhové obklíčení okolo města, je to správné,“ naznačil, jaká je strategie ukrajinských sil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé střelbou zdevastované Makijivky hledají útočiště v krytechVideo: Reuters

„Na pomoc teroristům přišly nezákonné ozbrojené skupiny Vostok a Oplot,“ uvedl mluvčí praporu Donbas a zmínil, že z pěti přisunutých obrněných vozidel separatistů se gardistům podařilo dvě zničit.

Separatisté také ostřelovali Makijivku, což si podle mluvčího ukrajinské bezpečnostní rady Andrije Lysenka vyžádalo oběti z řad civilistů. Jejich počet neupřesnil, uvedl jen, že v Makijivce povstalci vykopali zákop mezi obytnými domy. K palbě podle něj použili i raketomety Grad.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Boje v dalších oblastech

Podle vojenského analytika Dmytra Tymčuka pokračují boje v okolí měst Ilovajsk, Jasynuvata, Doněck, Luhansk a v okolí Saur-Mohyly. Připustil i další problémy mimo Ilovajsk: „Boje v Doněcku a Luhansku se pro síly ATO komplikují, protože teroristé používají těžké zbraně a také kvůli omezením palby platným pro naše jednotky, aby nezpůsobily velké ztráty mezi civilisty.“

V Doněcké oblasti za posledních 24 hodin zahynulo 34 civilistů a dalších 29 jich bylo zraněno. Od 13. března, kdy začaly nepokoje v Doněcké oblasti, tam zahynulo 951 jejích obyvatel a zraněno jich bylo 1748.

Reklama

Výběr článků

Načítám