Hlavní obsah

Velitele separatistů Strelkova uklidili, fámy o jeho osudu bují

O vojenském veliteli ukrajinských separatistů Igoru Strelkovovi nebylo slyšet od minulého týdne, kdy na vzbouřence napojená agentura Novorossija vydala nepotvrzenou informaci, že byl vážně zraněn. V pondělí tatáž agentura oznámila, že musel odejít do Moskvy, aby vzbouřenci dostali z Ruska další vojenskou pomoc. Spekulací o jeho osudu je ale víc.

Foto: ČTK/AP

Bývalý velitel separatistů Igor Strelkov

Článek

Novorossija oznámila, že nedávnou rezignaci Igora Girkina, přezdívaného Strelkov, si vynutila Moskva: „Strelkova vydírali a k rezignaci ho přinutili pod pohrůžkou, že nedodají povstalcům slibovanou vojenskou pomoc.”

Kvůli tomu odjel do Moskvy. O důvodech nátlaku na Strelkova se agentura nezmiňuje. Strelkov ale patřil k nejradikálnějším a také nejschopnějším velitelům mezi povstalci.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Demonstrace v Moskvě na podporu samozvané Doněcké lidové republiky. Na transparentu podobizny prezidenta Vladimira Putina a Igora Girkina-Strelkova. U nich nápis Všichni je znají. Snímek z 2. srpna 2014

Nově jmenovaný šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko se v sobotu na tiskové konferenci v Doněcku pochlubil, že získal vojenskou pomoc z Ruska, když oznámil, že v klíčové etapě bojů bylo nasazeno mnoho nových bojovníků „vycvičených na území Ruské federace”.

Během „kritické fáze bojových operací” vzbouřenci vyslali do boje také 30 nových tanků a 120 obrněných transportérů. [celá zpráva]

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Proruští rebelové na tanku ve městě Krasnodon na východě Ukrajiny

Odkud bojová technika je, Zacharčenko neupřesnil, Rusko její dodávky popírá. Zdroje NATO v pátek potvrdily přejezd vojenské kolony, ta ale měla mít okolo třiceti vozidel, i když Litva uváděla až sedmdesát. [celá zpráva]

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hned týž den prohlásil, že byla zničena. [celá zpráva]

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko

Odchod Strelkova byl překvapivý a stejně překvapivé bylo první vysvětlení Zacharčenka: „Ten člověk bojoval tři měsíce. Má právo na odchod.“ Dodal ale, že se brzy na Donbas vrátí.

Jinak už ale mluvil 16. srpna, kdy řekl agentuře RIA Novosti „Igor (Strelkov) toho hodně udělal pro ustavení armády Doněcké lidové republiky. Položil její základy na ruském modelu. Tento vzor dobře chápe naše mentalita a odpovídá bohaté historii společných bojů, které vedli naši předkové po staletí.“

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Proruští povstalci na obrněném vozidle ve městě Krasnodon

Zacharčenko uvedl: „Protože on svůj úkol tady (v Doněcké lidové republice) splnil, věnuje se jiné práci.“ Upřesnil, že „Novorusko potřebuje osobu, která koordinuje štáby Doněcké a Luhanské lidové republiky.“

Zprávu ale RIA Novosti vydala pod titulkem, který naznačoval, že jeho úkol je mnohem důležitější - „Igor Strelkov vytvoří armádu Novoruska”. O tom však v textu nic není.

List Vedomosti v pondělní analýze naznačil, co by mohla znamenat výměna Strelkova. Stejně jako dřívější odchod Alexandra Borodaje by to mohl být vzkaz Kyjevu a Západu, že Donbas je připraven vyjednávat a zbavuje se radikálů a lidí napojených na Rusko.

Dokud dva nejvýznamnější posty Doněcké lidové republiky zaujímali Rusové, nemělo takové jednání smysl, protože pro Kyjev by bylo lepší hovořit přímo s Moskvou, než s jejími lidmi na východě Ukrajiny.

Podle některých povstaleckých zdrojů se Moskva rozhodla nahradit ruské důstojníky na povstaleckých velitelských postech rodilými Ukrajinci, aby vazby na Rusko nebyly tak patrné. Strelkova ve funkci ministra obrany nahradil polní velitel Vladimir Kononov, který se v Donbasu narodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám