Hlavní obsah

Putin by měl jít, ať ho třeba zastřelí, vyzývá bývalý poradce šéfa CIA

Putinovské Rusko je pro mír ve světě hrozbou, což dokreslilo sestřelení civilního boeingu nad východní Ukrajinou. Ruský prezident se proto musí rychle poroučet. Odstranit by ho měli oligarchové, kterým ve světle tvrdých sankcí Západu dojde, že Vladimir Putin překáží. A je jedno, jestli ho z Kremlu vynesou s kulkou v hlavě.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Na serveru American Thinker to napsal někdejší poradce prezidenta USA Ronalda Reagana a také ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) Herbert E. Meyer.

„U Rusů s jemností nedojdete nikam. Musíte jim napřímo říct, co chcete,“ uvozuje Meyer svůj komentář nazvaný „Jak vyřešit problém s Putinem?“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sestřelení malajsijského boeingu s téměř 300 civilisty bylo podle něj poslední kapkou a důkazem, že ruský prezident je „vážnou hrozbou světovému míru“. Meyer upozornil, že západním lídrům to mělo dojít už dřív. On sám nevidí jiné řešení než odchod Putina na odpočinek, k čemuž mají pomoci tvrdé ekonomické sankce Západu. Jejich dosavadní cíl je ale pomýlený.

Západní představitelé v čele s americkým prezidentem Barackem Obamou podle Meyera chtějí Putina jen dotlačit k tomu, aby si uvědomil svoje chyby a fakticky se spokojil „pouze“ s anexí ukrajinského Krymu. Ovšem „gauneři jako Putin se nezastaví kvůli trestu anebo proto, že vidí své chyby. Jednají dál stejně, dokud jim někdo navždycky nezasadí knockout“, argumentuje Meyer. Proto je podle něj nutné přinutit ty, kdo Putina drží či tolerují u moci, aby se ho zbavili. Je třeba prohloubit zákop mezi finančními zájmy podnikatelské elity a Putinovými politickými ambicemi.

Po dobrém, nebo po zlém

„Šéfy ruských korporací nezajímá Ukrajina nebo Putinův šílený sen o obnovení staré říše Romanovců. Spíše by vedli nepřátelské převzetí (americké firmy) Kaiser Aluminum, než by dobývali Kyjev,“ uvádí Meyer a dodává, že ruské oligarchy zajímají jen vlastní jachty, blonďaté milenky, přepychové vily v Londýně, New Yorku a na Francouzské riviéře a večeře v luxusních restauracích. „Vážně by tohle všechno vyměnili za Doněck? Anebo za Rigu, Talinn? Děláte si srandu?“ ptá se Meyer.

Západ by proto měl sankce pořádně přitvrdit, aby dolehly i na oligarchy. „Měli bychom dát jasně najevo, že Putin je jejich problém, ne náš,“ poznamenává Meyer a doplňuje, že je jedno, jak s prezidentem oligarchové naloží.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

„Pokud starému dobrému Vladimirovi vysvětlí, aby z Kremlu odešel s veškerými vojenskými poctami a slavnostní dělovou salvou, fajn. Pokud je Putin příliš tvrdohlavý na to, aby uznal, že jeho kariéra skončila, a jediná cesta, jak ho z Kremlu dostat ven, je nohama napřed s kulkou v hlavě zezadu, pak je to také v pořádku. Ani bychom nic nenamítali proti troše poetické spravedlnosti – například kdyby, až se bude příště znovu vracet do Moskvy od přátel na Kubě, ve Venezuele nebo v Íránu, jeho letadlo vyhodila do povětří nějaká podivná polovojenská skupina, která se nevysvětlitelným způsobem dostala k raketě země-vzduch,“ uzavírá Meyer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám