Hlavní obsah

Povstalci sestřelili dva ukrajinské bitevní letouny

Moskva
Aktualizováno

Proruští separatisté oznámili, že ve středu sestřelili ukrajinské bojové letadlo poblíž místa, kde se minulý týden zřítil civilní boeing malajsijských aerolinek. Uvedla to agentura RIA Novosti s odvoláním na informace povstalců. Ukrajinské úřady potvrdily ztrátu hned dvou bitevních letounů Suchoj Su-25, napsala Ukrajinska pravda. Ukrajina navíc tvrdí, že střely byly zřejmě vypáleny z Ruska.

Foto: Reuters

Suchoj Su-25

Článek

„Sestřelili ještě dvě naše ´súčka´ (Su-25). Informaci mám od našich vojáků,” uvedl novinář Roman Bočkala s odvoláním na Oleksije Dmytrašovského z tiskového střediska protiteroristické operace (ATO). Ten zprávu potvrdil: „Sestřelili dvě letadla u Saur-mohyly.”

„Jedno z letadel plnilo bojový úkol v oblasti Lysyčansku. Letcům se podařilo katapultovat,” dodal Bočkala. Jejich záchranu komplikuje fakt, že dopadli na území pod kontrolou separatistů poblíž Snižného, kde probíhají tvrdé boje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kyjev později dodal, že podle předběžných zpráv byly střely vypáleny z Ruska.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Povstalci oznámili sestřelení jednoho stroje: „U Saur-mohyly bylo sestřeleno letadlo. Letělo na Luhansk a zřejmě tam dopadlo.“ Typ letounu nespecifikovali.

Separatisté zdůraznili, že sestřelený stroj byl ukrajinský bojový. Ve stejné oblasti se minulý čtvrtek zřítil malajsijský Boieng 777, který zřejmě zasáhla raketa vypálená povstalci. Už dříve tam separatisté sestřelili dva suchoje. Kromě nich také sestřelili několik vrtulníků a transportní letadla.

V okolí Snižného probíhají tvrdé boje mezi povstalci a ukrajinskými vojáky, kteří se snaží nejen dobýt Luhansk a Doněck, ale také zmenšit území pod kontrolou vzbouřenců a útočí na Lysyčansk.

Ukrajinské síly podnikly v oblasti několik náletů bitevníky na cíle v Luhansku, Lysyčansku a jejich okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám