Hlavní obsah

Zeman se v rozhovoru pro moskevský tisk postavil proti sankcím vůči Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Český prezident Miloš Zeman řekl v rozhovoru se zástupcem šéfredaktora ruské tiskové agentury ITAR-TASS, že nejsou žádné důvody pro zavedení sankcí proti Rusku a jeho izolaci. Vyslovil se i pro zrušení víz. Interview bylo zveřejněno v pátek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Nevidím žádné důvody, pro které by bylo nutné izolovat Ruskou federaci od Evropské unie,“ řekl Zeman a dodal: „Proč hovořit o sankcích, o blokádě, o embargu... Izolace ještě nikdy nic nedovedla k úspěchu, vede jen k tomu, že chybělo porozumění, vzájemná důvěra. To je špatně.“

Zeman doplnil, že je tu místo toho šance zvýšit úroveň spolupráce. Podle českého prezidenta existují ohromné perspektivy vzájemné spolupráce obou zemí, uvedl ITAR-TASS, neboť se ekonomiky obou zemí doplňují. „My potřebujeme energii, vy tramvaje, trolejbusy, autobusy,“ řekl Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hlava českého státu zdůraznila, že „základem spolupráce mezi Ruskem a Českem není jen výměna zboží, ale i výměna kapitálu“.

Postěžoval si přitom, že úroveň ruských investic v ČR je extrémně nízká: „Ruská federace zaujímá mezi zahraničními investory 0,3 procenta. Proč tu nejsou ruské investice do lázní v Karlových Varech a dalších oblastech?“

Zeman proti vízům

Český prezident se také postavil za větší otevřenost při cestování, aby stoupl cestovní ruch: „Je nutné zrušit víza, například s Ruskem. Proč se zabývat takovou byrokracií, jaká je spojena s vízy?“ Tato víza podle ITAR-TASS označil za zbytečné překážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám