Hlavní obsah

Dočasné příměří na Ukrajině

– Kyjev • Aktualizováno

Na příměří se v úterý údajně dohodli vzbouřenci na východě Ukrajiny s armádou. Oznámil to zpravodajský server Cenzor s odvoláním na informace ukrajinských vojáků. Příměří prý začalo platit zhruba od sedmé hodiny večerní SELČ v celé oblasti „protiteroristické operace”, tedy v Luhanské a Doněcké oblasti.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Proruští ozbrojenci sbírají munici na místě nedaleko Luhansku, kam se v sobotu zřítilo sestřelené ukrajinské letadlo Il-76.

Článek

Z luhanského letiště, které se v posledních dnech stalo místem prudkých bojů, byla podle ukrajinského serveru vyvezena těla mrtvých ukrajinských výsadkářů. Šlo zřejmě o 49 mužů, kteří minulou sobotu zahynuli při katastrofě ukrajinského armádního letadla sestřeleného proruskými radikály. [celá zpráva]

"Těla zraněných a zabitých byla vyvezena z celé fronty," uvedl jeden z ukrajinských velitelů Vasilij Budyk.

Z města Horlivky, které leží v Doněcké oblasti, vyjela podle něj kolona s 25 mrtvými vojáky dněpropetrovské výsadkové brigády. Jako živé štíty prý cestovali na automobilech zajatí příslušníci ukrajinské armády.

Jde zřejmě o vůbec první klid zbraní, který znepřátelené strany během proruského povstání na východě Ukrajiny mezi sebou dohodly.

Příměří v Doněcké a Luhanské oblasti v minulých dnech slíbil vyhlásit i prezident Petro Porošenko jako součást svého mírového plánu. Prezident chce zastavením palby umožnit povstalcům, aby složili zbraně a odešli do Ruska. Vzbouřenci ale jakýkoli dialog s Porošenkem odmítají a jeho mírovým plánům nevěří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám