Hlavní obsah

Porošenko se setkal s Putinem, krátce spolu promluvili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ouistreham
Aktualizováno

Nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko se v pátek podle agentury Reuters sešel za přítomnosti německé kancléřky Angely Merkelové s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Charles Dharapak, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová, budoucí ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) a ruský prezident Vladimir Putin před obědem v Benouville

Článek

Všichni tři se zúčastnili oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii. Putin, Porošenko a Merkelová spolu hovořili, když šli do zámku Benouville, kde měli světoví lídři společný oběd.

Francouzský prezident François Hollande oznámil, že přispěl k uspořádání schůzky Putina a Porošenka. Hollandův úřad uvedl, že prezidenti Ruska a Ukrajiny si potřásli rukama a že jednali o ekonomických důsledcích krize, i když reportér agentury Reuters nic takového neviděl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Hollanda schůzka trvala asi 15 minut, agentura AP ale informovala o zhruba minutovém rozhovoru.

Otázka příměří se neprojednávala, podle Hollanda bude tématem jednání v následujících dnech. Podle mluvčího Kremlu Peskova se však Putin a Porošenko při krátkém rozhovoru vyslovili pro co nejrychlejší ukončení násilí a bojů na Ukrajině.

O možném setkání se spekulovalo. Putin řekl ve čtvrtek v Paříži francouzské televizi TF1, že se může s Porošenkem setkat: „Budou tam další hosté a já se nikomu nebudu vyhýbat. Budu hovořit se všemi.“

Merkelová tlačila na Putina kvůli Ukrajině

V pátek se s Putinem setkala německá kancléřka Angela Merkelová v hotelu v Deauville v Normandii. Ruskému prezidentovi řekla, že Rusko má ”velkou odpovědnost„ za to, aby pomohlo s mírovým řešením vyhrocené situace na Ukrajině. Informovala o tom mluvčí německé vlády.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová při jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Deauville

Oba politici při hodinovém jednání mluvili výhradně o Ukrajině a během rozhovoru podle týdeníku Die Zeit vládla poněkud mrazivá atmosféra.

”V této diskusi kancléřka vyjádřila přesvědčení, že po uznaných prezidentských volbách na Ukrajině je třeba využít čas ke stabilizaci situace, zvláště na východě Ukrajiny,” citovala německou vládní mluvčí agentura Reuters. ”V diskusi (kancléřka) využila příležitost připomenout Rusku, jakou má v této věci obrovskou zodpovědnost,” dodala mluvčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Angela Merkelová se setkala s Vladimirem PutinemVideo: Reuters

”Putin a Merkelová se plně soustředili na ukrajinské události a na to, jak tamní krizi vyřešit,” řekl o setkání agentuře ITAR-TASS kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Putin popřel, že by na Ukrajině Rusko vojensky zasahovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám