Hlavní obsah

Čokoládový oligarcha Porošenko se označil za prezidenta Ukrajiny

• Aktualizováno

Favorit ukrajinských prezidentských voleb Petro Porošenko podle průběžných výsledků získal 54,6 procenta hlasů a zřejmě vyhrál hned v prvním kole. Sám se prohlásil za vítěze ještě ve chvíli, kdy hlasování probíhalo.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Petro Porošenko mluví k svým příznivcům.

Článek

Porošenko Ukrajincům poblahopřál v úspěšné volbě. Řekl, že jeho prioritou je ukončit chaos v zemi. Dodal, že vztahy s Moskvou jsou nejsložitější za posledních 200 let. K navázání dialogu chce využít USA i Evropskou unii.

Osmačtyřicetiletý miliardář Porošenko, označovaný za „čokoládového krále”, protože vlastní několik firem na výrobu cukrovinek, byl dlouho považován za jednoznačného favorita.

Jeho nejvážnější protivnice Julija Tymošenková se umístila druhá s 13,3 procenta hlasů.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Prezidentská kandidátka Julija Tymošenková

Americký prezident Barack Obama řekl, že považuje volby za další krok na cestě ke sjednocení země a „těší se na spolupráci”. Porošenka ale nejmenoval.

Východ Ukrajiny, který se netají snahami o odtržení, volby bojkotoval.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Volební místnost v Kyjevě, v hlavním městě by o prezidentské volby obrovský zájem.

Foto: Stringer, Reuters

Volební místnost v Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny.

Dobu pro hlasování prodlužovali. Podle českého senátora Jaromíra Štětiny (TOP 09), který v Kyjevě a Kyjevské oblasti sleduje volby jako pozorovatel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), bylo rozhodnutí volební komise rozumné. V Kyjevě čekali voliči v dlouhých frontách, nezřídka v nich stály i stovky lidí, řekl senátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám