Hlavní obsah

NATO nás nutí k reakci, varoval náčelník ruské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Soustředění sil Severoatlantické aliance v blízkosti ruských hranic kvůli ukrajinské krizi nutí Rusko k reakci, varoval v pátek náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov. Moskva podle něj na rostoucí bojeschopnost NATO v sousedství odpoví odvetnými opatřeními.

Foto: ČTK/AP

Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov

Článek

"Události na Ukrajině vedly k vyostření vojenské a politické situace v Evropě," řekl generál Gerasimov a poukázal na posilování sil NATO v Pobaltí, Polsku a Rumunsku a přítomnost západních vojenských lodí v Baltském, Středozemním a Černém moři.

Zvyšuje se podle něj také bojová pohotovost jednotek NATO "první linie", jakož i roste intenzita výcviku aliančních sil v blízkosti ruských hranic. Tomu však Rusko nehodlá jen přihlížet. "Jsme nuceni přijímat odvetná opatření," zdůraznil.

Upozornil rovněž, že kvůli omezování vojenské spolupráce mezi Ruskem a NATO v důsledku zavedených sankcí "klesá i účinnost opatření k zajištění regionální a globální bezpečnosti".

Konflikt na Ukrajině podle generála Gerasimova, který se v důsledku krize a ruské anexe Krymu ocitl na sankčním seznamu Evropské unie, na rozdíl od "oranžové revoluce" před deseti lety "už přešel do fáze vnitrostátního ozbrojeného konfliktu a prakticky přerostl v občanskou válku".

Lavrov mluví o cíleném zadržování Ruska

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov na téže konferenci obvinil Západ, že ukrajinskou krizi rozpoutal svou "megalomanií", když místo urovnání na základě přihlédnutí k vzájemným zájmům raději podporoval protesty v Kyjevě, které vedly v únoru ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Západ by si podle Lavrova měl vzít poučení z ukrajinské lekce, která se jeví logickým vyústěním vývoje po rozpadu Sovětského svazu. "Naši západní partneři, místo aby využili historickou příležitost k vybudování velké Evropy bez dělicích čar, dali přednost své obvyklé logice počítající s rozšiřováním jimi kontrolovaného geopolitického prostoru na východ. V podstatě to znamenalo pokračování politiky zadržování Ruska v jemnější podobě," poznamenal ministr podle AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám