Hlavní obsah

Eurovolby začaly v Nizozemsku a v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Letošní volby do Evropského parlamentu začaly ve čtvrtek ráno v Nizozemsku, kde se hlasuje od 7:30 SELČ. Ve Velké Británii se volební místnosti otevřely o půl hodiny později.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nizozemsku a Velké Británii odstartovaly eurovolbyVideo: Reuters

 
Článek

V Británii lidé volí 73 z celkových 751 europoslanců, menší Nizozemsko bude v novém Evropském parlamentu zastoupeno 26 členy.

V obou zemích patří mezi favority hlasování euroskeptické a populistické partaje. Britská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) má největší šance spolu s opozičními labouristy. V Nizozemsku se zřejmě hlavní souboj odehraje mezi tamními lidovci (VVD) premiéra Marka Rutteho, liberální Demokracií 66 a populistickou Stranou pro svobodu (PVV) radikála Gerta Wildeerse.

Volby v osmadvacítce skončí v neděli, kdy se konají ve většině zemí. Jako poslední se uzavřou volební místnosti v Itálii v 23:00. V ČR se bude tradičně volit v pátek odpoledne a v sobotu ráno.

Napříč EU může v letošních v pořadí osmých volbách do Evropského parlamentu volit přes 380 miliónů voličů. Účast ale zřejmě bude nízká. Od roku 1979, kdy se konaly první přímé volby do Evropského parlamentu, neustále klesá volební účast. V roce 2009 byla 43 procent a letos se očekává okolo čtyřiceti procent.

Výsledky se budou oznamovat až poté, co se zavře poslední volební místnost, první odhady z průzkumů před volebními místnostmi z Nizozemska by ale mohly být známé už dnes večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám