Hlavní obsah

Ukrajinští separatisté používají protitankové střely

– Kyjev • Aktualizováno

Na východě Ukrajiny ve středu pokračují boje proruských separatistů s ukrajinskou armádou. Ke střetům došlo ve Slavjansku i Mariupoli. Ve Slavjansku, kde se ozbrojenci pokoušeli prolomit sevření a proniknout z města, podle ukrajinské vlády nasadili i raketomety. V Mariupoli vládní síly dobyly zpět radnici, ale jen nakrátko, odpoledne ji znovu obsadili vzbouřenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté obsadili radnici v MariupoliVideo: Reuters

 
Článek

„Podle údajů skupiny Informačního odporu (součást Centra pro vojenskopolitická studia pozn. red.) se na okraji Slavjansku bojuje. Skupina teroristů se ráno pokusila uniknout z města (o plánech na průlom jsme informovali v úterý). Tento pokus byl odvrácen silami podílejícími se na protiteroristické operaci. Nyní v oblasti jednoho kontrolního stanoviště probíhá boj,“ uvedl ředitel Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk. Tvrdí, že ukrajinské síly žádné ztráty neutrpěly. „O ztrátách mezi teroristy není dosud nic známo,“ dodal.

Ruský web LifeNews uvedl s odvoláním na své zdroje, že nejméně dva lidé zemřeli při pokusu dostat se z města s tím, že „vojáci střílejí na automobily civilistů, kteří se přibližují k postům“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk a Mariupol

Ministerstvo obrany uvedlo, že separatisté na kontrolních stanovištích okolo Slavjansku rozmístili raketomety s protitankovými raketami Fagot o dostřelu dva kilometry. Podle ministerstva také ve městě působí krymští kozáci.

Dodalo, že hlavní cesty ve městě ovládají separatisté, kteří kontrolují lidem nejen dokumenty, ale také mobilní telefony, včetně pořízených fotografií a videí.

Separatisté znovu obsadili radnici v Mariupoli

Separatisté během středy opět obsadili radnici v přístavu Mariupol na jihovýchodě země, kterou se předtím ráno podařilo dobýt ukrajinským silám. Uspěli, když se přeskupili, uvedla BBC. Podle ní byla z radnice svěšena i ukrajinská vlajka, kterou tam vyvěsili ukrajinští vojáci. Nahradila ji vlajka Doněcké lidové republiky.

Dočasné ovládnutí radnice bezpečnostními silami oznámil ministr vnitra Arsen Avakov: „Během operace, v níž  se vyznamenali vojáci pluku ministerstva vnitra Azov a armádní 72. mechanizované brigády, se obnovil provoz na silnicích a přístup do všech úředních budov.“

BEZ KOMENTÁŘE: V Mariupolu se v noci ozývala střelba

„Teroristé opustili budovu radnice. Jeden terorista byl zabit a dva zajati. Jeden, který se označuje za ministra obrany Doněcké národní republiky, je podezřelý z pokusu otrávit ukrajinské vojáky,“ napsal internetový novinář Jurij Butusov. Zadrženým je Ihor Kakidzajnov.

V noci byla slyšet ve městě střelba poté, co skupina separatistů vtrhla do budovy radnice a obsadila ji. Na Leninově třídě zablokovali provoz, když tam zapálili pneumatiky. [celá zpráva]

Na celém jihovýchodě Ukrajiny panuje extrémní napětí. V Doněcké a Luhanské oblasti v úterý zahynulo nejméně osm lidí. Úsilí bezpečnostních sil dobýt místa obsazená separatisty si vyžádalo už 14 obětí z řad vojáků a policistů. Dalších 66 jich bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám