Hlavní obsah

Rusko dovolilo USA a ČR pozorovací let nad svým územím

– Moskva • Aktualizováno

Rusko povolilo Spojeným státům a České republice uskutečnit pozorovací let nad ruským územím podél hranice s Ukrajinou. Oznámil to v pondělí podle agentury RIA Novosti mluvčí ruské diplomacie Alexandr Lukaševič. Washington se při této misi bude moci přesvědčit, že na ukrajinské hranici nejsou soustředěny žádné ruské jednotky, sdělil podle ruské agentury Lukaševič.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lety mají vyloučit, že Rusové nemají žádné jednotky přímo na hranicích.

Článek

Společný pozorovací let se má uskutečnit ve dnech 21. až 25. dubna podle Smlouvy o otevřeném nebi, uvedlo české ministerstvo obrany. Společný pozorovací let plánovaný na dny 14. až 19. dubna byl podle tohoto úřadu zrušen, a to kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám na letišti přijímající strany.

"Nemáme co skrývat. Dnes začíná pozorovací mise USA a Česka nad územím Ruské federace," sdělil podle německé verze webu RIA Novosti Lukaševič. "Pokud všechno půjde podle plánu, naši američtí a čeští kolegové budou mít mnoho příležitostí zjistit, že na hranici s Ukrajinou nenastalo nahromadění ruské armády," uvedl podle webu Voice of Russia také diplomat.

Na základnu nepřišli

Pokud jde o dřívější společný pozorovací let, byl podle něj zrušen, protože společná mise se na základnu Kubinka v Rusku před týdnem v pondělí nedostavila včas. "Na žádost americké strany mise byl čas příjezdu posunut o 24 hodin. Na základně Kubinka se ale neobjevili Američané ani Češi. Když přišla nová žádost o odklad, odmítli jsme ji z dobrých důvodů, přičemž jsme brali v potaz...skutečnost, že Rusku čekáním na americké pozorovací letadlo již vznikly určité náklady," citovala Lukaševiče agentura ITAR-TASS.

Smlouva o otevřeném nebi, která vstoupila v platnost 1. ledna 2002, má prohlubovat vzájemnou důvěru mezi jednotlivými státy. Podepsalo ji 34 států, pozorovacími lety si ověřují údaje, které si vzájemně předem deklarovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám