Hlavní obsah

Separatisté znovu útočili v Kramatorsku, zasahovali vojáci

– Kyjev • Aktualizováno

Proruští separatisté na východě Ukrajiny v úterý zaútočili na letiště v Kramatorsku, kde po několika dnech obléhání opustili budovu policejní stanice. Podle televize Espreso ozbrojená skupina střílela po přistávajícím letadle a následně se sama stala terčem útoku jiného letounu. Vládní síly posléze převzaly kontrolu.

Foto: ČTK/AP

Proruští ozbrojenci v Kramatorsku

Článek

Na místo podle televize dorazila těžká vojenská technika a záchranné vozy. Podle ruských médií je na místě až 11 mrtvých.

Vzbouřenci v Kramatorsku drží stále radnici a několik dalších administrativních objektů, vyklidili však sídlo policie, které obsadili v sobotu.

Na východě Ukrajiny v pondělí ráno začala protiteroristická operace, která bude probíhat "po etapách, odpovědně a vyváženě", jak prohlásil úřadující prezident Oleksandr Turčynov. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Situace zůstává napjatá na několika místech. V Doněcku pokračuje vyjednávání se vzbouřenci okupujícími sídlo gubernátora, ve Slavjansku separatisté nadále okupují několik správní budov a v obavě z útoku posilují své pozice a zpevňují barikády na přístupech k centru.

"Vojska jsou všude kolem. Prakticky všude je vidět obrněná technika, tanky, transportéry. Připravujeme se," vzkázal ruským novinářům vůdce slavjanských vzbouřenců Vjačeslav Ponomarjov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda rozmístila na východě země vojenskou technikuVideo: Reuters

Starostka Slavjanska města Nelja Štepová v úterý novinářům oznámila, že ve městě se pohybují "ruští diverzanti", kteří do Doněcké oblasti dorazili z okupovaného Krymu. Jejich jednotka údajně obsadila část radnice a drží rukojmí. Jde prý o muže v maskovacích uniformách bez označení. "Ani se netají tím, že přišli z Krymu a z Ruska," řekla starostka listu Ukrajinska pravda.

Patová situace je i v Horlivce a dalších městech zasažených akcemi separatistů.

V Oděse protitankové zátarasy

Na oděských plážích se v úterý poprvé od konce druhé světové války objevily protitankové zátarasy, oznámila v úterý ruská média z černomořského přístavu. Ženisté ukrajinské armády na pobřeží rozmístili konstrukce ze svařených železničních kolejí a hloubí okopy, píší místní novináři.

Oděská správa ministerstva vnitra zároveň oznámila, že přijímá dobrovolníky do řad speciálních policejních oddílů, které mají hlídkovat v oděských ulicích. Podle ministerstva vnitra mají posílené patroly střežit klid i v ulicích Mykolajiva, Chersonu a Charkova.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf CIA byl v Kyjevě

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan navštívil o víkendu ukrajinské hlavní město Kyjev. V pondělí to potvrdil mluvčí Bílého domu....

Výběr článků

Načítám