Hlavní obsah

Putin si dekretem víc než dvojnásobně zvýšil plat

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin si zvýšil víc než dvojnásobně plat a stejně upravil mzdu i předsedovi vlády Dmitriji Medvěděvovi. Vyplývá to z prezidentského dekretu, který se v pondělí objevil na oficiálních webových stránkách Kremlu. K platové úpravě se hlava státu odhodlala jen několik dní poté, co média informovala o příjmech státních činitelů za rok 2013. Putin byl v seznamu na jedné z posledních příček.

Foto: Mikhail Klimetyev/RIA Novosti/KremlinR, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Prezidentský dekret informaci o novém Putinově platu neobsahuje. Uvádí jen, že měsíční plat prezidenta a premiéra se zvyšuje 2,65krát. List Vedomosti vypočítal, že plat obou politiků se nyní pohybuje kolem částky 570 000 rublů měsíčně (315 000 korun). Dosud činil 215 000 rublů.

Putin loni na podzim rozhodl o značném zvýšení platů poslanců ruského federálního parlamentu. Protože jeho samotného se výnos netýkal, bral údajně šéf Kremlu v minulých měsících podstatně méně než poslanci Státní dumy a Rady federace.

Hlava státu má ovšem kromě mzdy k dispozici i tučné reprezentační fondy a rozsáhlé kremelské zázemí. Pokud jde o plat, patřil nicméně Putin k nejhůře placeným státním úředníkům v Rusku, tvrdí kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Podle výkazu příjmů za loňský rok si Putin loni přišel na 3,7 miliónu rublů (dva milióny korun), zatímco v roce 2012 jeho příjem dosahoval částky 5,8 miliónu. Prezident má k dispozici dva byty o výměře 77 a 154 čtverečních metrů, dále pozemek 1500 čtverečních metrů a dvě garáže. V nich parkují dva veteráni značky Volha a terénní automobil Niva s přívěsem. Nic jiného prezident podle majetkové deklarace nevlastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám