Hlavní obsah

Rusko vyzvalo Ukrajinu, aby nepoužila sílu. U hranic shromažďuje vojska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Rusko v noci na pondělí vyzvalo na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN Ukrajinu, aby se zřekla užití síly proti proruským demonstrantům na východě země. Apelovalo na Západ, aby zabránil Kyjevu v užití síly proti vzbouřencům a odvrátil hrozbu občanské války v zemi. Odmítlo, že by se pokoušelo zopakovat krymský scénář. Schůzka ale nevedla k žádnému závěru.

Foto: ČTK/AP

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin

Článek

„Satelitní záběry ukazují, že v blízkosti hranice s Ukrajinou je mezi 35 000 a 40 000 ruských vojáků, kteří jsou vybaveni bojovými letouny, tanky, dělostřelectvem a logistickými podpůrnými jednotkami,” řekl britský velvyslanec při OSN Mark Lyall Grant. Dalších 25 000 vojáků je na Krymu. Snímky zveřejnilo minulý týden NATO. [celá zpráva]

Vysvětlení, proč Moskva soustředila u hranic s Ukrajinou tak vysoký počet vojáků, požadovala i americká velvyslankyně Samatha Powerová. Uvedla, že dění z minulého  týdne, kdy na východě Ukrajiny ozbrojené skupiny v neoznačených uniformách obsazují policejní stanice a radnice, připomíná situaci před anexí Krymu.

Foto: ČTK/AP

Velvyslanci USA a Velké Británie při OSN Samantha Powerová a Mark Lyall Grant během schůze Rady bezpečnosti věnované Ukrajině

„My víme, kdo za tím stojí, jedině Rusko je schopné podniknout takovou operaci v této oblasti,“ dodala Powerová.

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběr Suchojů Su-27/30 na základně Primorko

Rusko hrozí občanskou válkou na Ukrajině

Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin ale odmítl jakoukoli kritiku. Uvedl, že Ukrajinu opanovala rusofobie a na východě Ukrajiny útočí neonacisté a antisemité ze „samozvané kyjevské vlády“.

Vyzval ukrajinskou vládu, aby zahájila skutečný dialog na východě Ukrajiny a zřekla se použití násilí: „Přisluhovači Majdanu musí skončit s útoky na své vlastní lidi.“ Apeloval na Západ v čele s USA, aby v tomto směru vyvinul tlak na Kyjev: „Západ rozhodne, zda se na Ukrajině bude možné vyhnout občanské válce.”

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Ukrajinský velvyslanec při OSN Jurij Sergejev

Tyto slovní výpady odmítl ukrajinský velvyslanec Jurij Sergejev s tím, že krizi na východě uměle vytvořila Moskva. Na přání Francie a dalších západních zemí byl na zasedání Rady bezpečnosti přizván ukrajinský velvyslanec při OSN a nekonalo se za zavřenými dveřmi, jak si přála Moskva.

Ultimátum pro vzbouřence

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v neděli večer uvedl, že Rusko vede proti Ukrajině válku, a že vláda se rozhodla zahájit na východě země rozsáhlou protiteroristickou operaci, na níž se bude podílet armáda. Dal vzbouřencům ultimátum, aby do 08:00 SELČ složili zbraně a uvolnili obsazené úřední budovy na východě Ukrajiny výměnou za amnestii. [celá zpráva] Pokud tak neučiní, začne útok. Rusko kvůli tomu svolalo mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba ozbrojenců v Kramatorsku

Podle očekávání zasedání nepřineslo žádné výsledky a Rada bezpečnosti, kde má Rusko právo veta, se nedohodla na žádných krocích. Jedná se o desáté zasedání RB OSN od začátku krize na Ukrajině koncem února.

Reklama

Výběr článků

Načítám