Hlavní obsah

Proruské útočníky podpořila i starostka. Stotisícové ukrajinské město chystá referendum

– Slavjansk
Novinky,

Iredentisté, kteří se v sobotu ráno násilím zmocnili policejní stanice ve východoukrajinském Slavjansku, ovládli i radnici a budovu tajné služby. Podle starostky Nelji Štěpové se ve stotisícovém městě bude konat referendum, které podporuje většina obyvatel i ona sama. Uvedla to v rozhovoru pro ruský web LifeNews. Před obsazenými budovami se jich zastala.

BEZ KOMENTÁŘE: Starostka Nelja Štěpová mluví k obyvatelům Slavjanska

 
Článek

Starostka uvedla, že se o obsazení obou budov dozvěděla ráno, potřela však, že by šlo o násilné převzetí, jak uváděly ukrajinské úřady: „Tito lidé k nám přišli v míru, nejsou agresivní.“ Podle ní obě obsazené budovy nyní střeží na tisíc lidí: „Celé město stojí jako štít, chrání děti, které obsadily budovy. Jestli se ukrajinské úřady pokusí potlačit povstání, zahyne mnoho civilistů. To osobně nemohu dopustit.“

Obyvatelé obsazení budov podporují, uvedla starostka, podle které na iredentisty pokřikují chlapíci.

Žena v růžové bundě

Starostka uvedla, že stotisícové město plánuje všelidové hlasování: „Uskutečníme referendum. To, co se u nás (na Ukrajině)  děje, vypovídá o tom, že je třeba se se zamyslet. Ve městě 92 procent firem spolupracuje s Ruskem a my vysoce oceňujeme toto partnerství. Slavjansk považuje Rusko za svého staršího bratra. My - Donbas a Rusko - jsme rodní bratři a nebudeme bojovat s Ruskem.

Uvedla také, kdo jsou útočníci. Sama se jich zeptala. „Odpověděli mi, že Doněcká milice.“ To je skupina, která podporuje samozvaného lidového gubernátora Doněcké oblasti Pavla Gubareva, kterého vzbouřenci už dříve dosadili do funkce, ale pak ho jí ukrajinské úřady zbavily.

Starostka uvedla, že mnohé z útočníků zná: „Jsou to naši lidé a dávají najevo, že je potřeba provést referendum. Všichni s tím souhlasí, já nemohu být proti.“ O čem přesně má být referendum, nesdělila.

Vyslovila se také proti ozbrojenému zásahu proti aktivistům, o němž mluvil ministr vnitra. Před obsazenou budovou řekla, že si nepřeje válku ve městě.

Kyjev volal do Moskvy, aby skončila s provokacemi

Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja v sobotu v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem vyzval Rusko, aby ukončilo "provokativní činnost" svých agentů na východě Ukrajiny. Volal mu po útoku ve východoukrajinském Slavjansku.

"Deščycja se (na Lavrova) obrátil s požadavkem ukončit provokativní činnost agentů ruských zvláštních služeb ve východních oblastech Ukrajiny, jejímž cílem se podle názoru ukrajinské strany jeví snaha zmařit ženevskou schůzku a zabránit snaze nalézt východiska k urovnání krize v ukrajinsko-ruských vztazích," citovala agentura Interfax z komuniké ukrajinské diplomacie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám