Hlavní obsah

Ukrajině se ztratilo 13 miliard kubíků plynu

– Kyjev

V zásobnících plynu na Ukrajině je zhruba jen třetina dosud deklarovaných zásob, zjistily s překvapením tamní úřady. Výkazy uváděly, že v zásobnících je 20 miliard kubíků plynu, kontrola ale zjistila, že bezmála 13 miliard kubíků se někam ztratilo. Ukrajinské poslance o tom ve čtvrtek informoval premiér Arsenij Jaceňuk, přičemž je ubezpečoval, že on plyn nevzal.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Já jsem ten plyn neukradl," prohlásil konsternovaný premiér. Podle něj jsou zásoby výrazně menší, než je uvedeno ve výkazech. "Naftogaz Ukrajiny má v zásobnících jen 7,2 miliardy krychlových metrů," oznámil ministerský předseda. Kam se plyn poděl, to premiér neví.

Holding Naftogaz je na Ukrajině monopolním dovozcem plynu, ale i správcem plynovodů a podzemních zásobníků. Jejich naplněnost je významná nejen pro potřeby Ukrajiny, ale i pro dodávky zemního plynu do Evropy v zimním období.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko by mohlo zavřít kohoutky

Naftogaz zatím zásobníky neplní, jelikož nesouhlasí s prudkým zvýšením ceny za plyn Ruskem, uvedl šéf společnosti Jurij Prodan. Moskva nejenže ceny téměř zdvojnásobila, ale požaduje také platby s měsíčním předstihem. Dodávat bude jen tolik plynu, za kolik Kyjev zaplatí, jinak hrozí zastavením kohoutkům.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek předáky EU včetně českého prezidenta Miloše Zemana varoval, že by to mohlo ovlivnit i dodávky do jejich zemí, jelikož Ukrajina je tranzitní zemí pro ruský plyn do Evropy. [celá zpráva]

Putin vyzval evropské představitele k urychlenému jednání na ministerské úrovni a společném postupu s cílem stabilizovat ukrajinskou ekonomiku.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu

Putin také upozornil na to, že ukrajinské zásobníky jsou poloprázdné. Podle dřívějších zpráv médií by za jejich doplnění musela Ukrajina zaplatit čtyři až pět miliard dolarů, které ve státní pokladně nemá.

Reklama

Související články

Medvěděv trestá Ukrajinu clem na plyn

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek oznámil, že ruší platnost tzv. charkovské dohody, podle které Ukrajina nemusela za ruský plyn platit clo. Ukrajina...

Výběr článků

Načítám