Hlavní obsah

Dozorce z tábora smrti Lipschis před soud nepůjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bývalý dozorce z nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi Hans Lipschis se definitivně nemusí v Německu zodpovídat před soudem za napomáhání tisícovkám vražd. Podle agentury DPA to v úterý oznámil vrchní zemský soud ve Stuttgartu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Brána oddělující jednotlivé sekce tábora Auschwitz II, jeho rozloha je zhruba 140 hektarů.

Článek

Soudní řízení podle poskytnuté informace bylo ukončeno poté, co žalobci stáhli svou předchozí stížnost na prosincové rozhodnutí soudu v Ellwangenu, podle něhož není 93letý Lipschis schopen absolvovat proces kvůli demenci. Následně byl obžalovaný propuštěn z vazby, v níž čekal na proces od května.

Podle obžaloby, kterou vznesla stuttgartská prokuratura, se Lipschis v letech 1941 až 1943 podílel na krutých vraždách 10.510 lidí. Šlo o vězně z 12 transportů hlavně z Nizozemska, Belgie, Francie a Berlína. Obžaloba se týkala i dvou transportů z Terezína, které do Osvětimi dorazily během strážní služby obviněného a z nichž bylo 3303 vězňů okamžitě zavražděno v plynových komorách.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Lipschis, původem Litevec, v roce 1956 emigroval do Chicaga, ale v roce 1982 ho tamní úřady vyhostily, protože lhal o své nacistické minulosti. V Německu jeho stíhání dlouho znemožňoval nedostatek důkazů konkrétních válečných zločinů. Soudní praxe se ale změnila po odsouzení dozorce ze Sobiboru Johna Demjanjuka v roce 2011. Podle nové právní argumentace by měl být za napomáhání k vraždě odsouzen prakticky kdokoli, kdo nacistům sloužil v táborech smrti, a tak pomáhal udržovat v chodu vyvražďovací mašinerii.

Reklama

Související témata:

Související články

Doživotně odsouzený nacista Boere zemřel

V německé věznici Fröndenberg v neděli zemřel 92letý Heinrich Boere. Před dvěma lety mu soud uložil doživotní trest vězení za vraždu tří Nizozemců, které jako...

Výběr článků

Načítám