Hlavní obsah

Sídlo tajné služby v ukrajinském Luhansku obsadili separatisté, zmocnili se zbraní

Kyjev
Aktualizováno

Devět zraněných si vyžádal zásah ukrajinské tajné služby SBU proti proruským demonstrantům, kteří obsadili její budovu v Luhansku na východě země. Podařilo se jim zmocnit se zbraní, uvedlo v pondělí ukrajinské ministerstvo vnitra. Dopravní policie GAI proto zablokovala všechny příjezdy do města. Luhanská milice byla uvedena do stavu bojové pohotovosti.

Foto: Reuters

Proruští separatisté nad vchodem do sídla tajné služby SBU v Luhansku.

Článek

„Podle posledních informací se v budově nacházejí neznámé osoby, obsadily sklad zbraní a zmocnily se zbraní,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitra s tím, že se separatisté pokoušejí v budově opevnit.

„7. dubna v 2:00 naproti budově SBU v Sovětské ulici neznámí lidé s pomocí různých předmětů (obrubníky, ploty a další) zablokovali provoz na významné městské komunikaci,“ uvedla podle Ukrajinske pravdy policie.

Předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov, který je pověřen výkonem funkce hlavy státu, svolal kvůli nepokojům na východě Ukrajiny v Luhansku, Doněcku a Charkově krizovou schůzku bezpečnostního aparátu. Zrušil i plánovanou návštěvu Litvy.

Podle premiéra Arsenije Jaceňuka se na východě uskutečňuje plán, který ji má destabilizovat.

Nepokoje propukly v neděli

Ministerstvo uvedlo, že v neděli v 15:30 asi dva tisíce lidí vedených bývalým členem ministerstva obrany A. V. Bondarenkem zaútočily na budovu SBU. Protestující rozbili okna i vstupní dveře a pronikli do budovy, kterou obsadili. Vyvěsili na ní vlajku Ruské federace. Demonstranti použili ohňostrojové petardy a dýmovnice. Pokusili se dostat k serverům.

Foto: Reuters

Proruští separatisté útočí na budovu tajné služby SBU v Luhansku

Při zásahu proti nim bylo různě vážně zraněno devět lidí, z toho nejméně jeden policista. Jedna žena má rozbitou hlavu. Mezi zraněnými je i 16letý mladík.

Snaha osvobodit separatisty

Jedním z cílů akce bylo dosáhnout osvobození šesti lidí zadržených už dříve, protože Luganská garda (podle ruské výslovnosti s „g”), Mladá garda a občané Ruské federace 9. března pronikli do budovy místní správy, vyvěsili na ní ruskou vlajku a donutili podat demisi místního gubernátora Michaila Bolotského.

Foto: Reuters

Proruský separatista v administrativní budově v Charkově

O čtyři dny později byl zadržen velitel Luganské gardy Alexander Charitonov. Podle jednoho z demonstrantů došlo k dohodě o propuštění zadržovaných.

Naopak v Charkově, druhém největším ukrajinském městě, se podle ministra vnitra Arsena Avakova podařilo sídlo oblastní správy „zcela osvobodit od separatistů”, kteří budovu v neděli obsadili. Podle místních médií se ale uvnitř opevňují a také se chystají vyhlásit referendum o připojení oblasti k Rusku.

Foto: Reuters

Proruští demonstranti, kteří pronikli do administrativní budovy v Charkově

Proruští aktivisté na východě Ukrajiny v neděli obsadili také sídlo místního gubernátora v Doněcku. [celá zpráva]

Podle agentury ITAR-TASS „stoupenci federalizace a odpůrci nynějšího režimu” nadále blokují vchod do budovy a na náměstí zůstává 100 až 300 demonstrantů.

Podle listu Ukrajinska pravda se mezi charkovskými separatisty rozšířila fáma, že svržený prezident Viktor Janukovyč je prý v Doněcku.

Foto: Reuters

Proruští separatisté zabarikádovaní před budovou místní samosprávy v Doněcku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám