Hlavní obsah

Janukovyč popírá, že nechal střílet do lidí, podle komunistů radikály platila jeho strana

Novinky,
Kyjev

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč popřel ve středečním rozhovoru pro ruskou televizi NTV, že by dal rozkaz střílet do demonstrantů. Probíhající vyšetřování ale uvádí, že většina kulek byla vypálena ze zbraní policistů. Janukovyč tvrdí, že se střílelo z budov ovládaných radikály. Podle ukrajinských komunistů radikály platili místní oligarchové.

Foto: Reuters

Ukrajinský policista stojí vedle odstřelovače, který míří směrem k protivládním demonstrantům v Kyjevě. Snímek z 20. února 2014

Článek

„Nikdy jsem nedal nikomu rozkaz střílet. A zbraně, co vím, nebyly nikdy vydány speciálním silám, které měly na starost ochranu vládních budov,“ hájil se Janukovyč. „Mým krédem je, že žádná moc nestojí za kapku krve,” dodal svržený prezident.

„Když začali střílet snipeři, jednali jsme. Vedli jsme jednání se třemi zeměmi, s takzvaným výmarským trojúhelníkem, s Francií, Německem a s Polskem, s jejich ministry zahraničí. Když začala střelba, byla vedena z budov, které v tu chvíli ovládala opozice. Jako odpověď na naše akce radikální část Majdanu začala střílet,“ uvedl Janukovyč, i když střelba na náměstí Nezávislosti předcházela příjezdu ministrů zahraničí Francie, Německa a Polska do Kyjeva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snajpři střílejí po demonstrantechVideo: Reuters

Podle Janukovyče byli na náměstí dva typy lidí, umírnění, kteří požadovali vstup do EU a radikálové. „Tyto lidi nelze nazývat aktivisty. Jsou to banditi.“

Pravý sektor prý platila Strana regionů

Předseda Komunistické strany Ukrajiny Petr Symoněnko během středeční návštěvy europarlamentu v Bruselu uvedl, že peníze pro demonstranty šly od některých oligarchů. Ti měli být navíc napojení na Janukovyčovu Stranu regionů.

Podle Symoněnka ve skutečnosti na Ukrajině probíhal boj oligarchů o moc. „Události na náměstí Nezávislosti - to nebyla revoluce, ale výměna dekorací, kdy místo jedněch oligarchů přišli druzí,” dodal šéf ukrajinských komunistů.

„Nyní oligarcha, který financoval ultranacionalistické síly a gangy od roku 2010 ovládá Dněpropetrovskou oblast, jmenuje se Kolomojskij,“ řekl Symoněnko.

„Hlavní síla na Majdanu, strany Svoboda, Udar a Otčina získávaly prostředky od oligarchů, kteří se chtěli dostat k moci,“ dodal. Aktivity Pravého sektoru podle něj přímo financovala Janukovyčova Strana regionů.

Už dříve se objevily zprávy, že šéfové Pravého sektoru a veteráni z Afghánistánu se sešli s bývalým šéfem tajné služby SBU Oleksandrem Jakymenkem a někdejším tajemníkem ministerstva vnitra Viktorem Dubovykem.

Související téma

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Měli jednat o podobě amnestie. Potom se s Janukovyčem dokonce měl setkat i vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš, což potvrdili lidé z úřadu bývalého prezidenta.

Reklama

Související články

V Kyjevě palba ostrými: desítky mrtvých

Násilí na Ukrajině si od úterý vyžádalo možná až 128 obětí, uvedl pro CNN šéf zdravotnické služby opozice Oleh Musij. Vnitro potvrdilo použití ostré munice...

Výběr článků

Načítám