Hlavní obsah

Ukrajina zavádí víza pro Rusko a dala Krymu ultimátum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ukrajina se ve středu rozhodla zavést vízový režim s Ruskem. Současně míní opustit postsovětské Společenství nezávislých států (SNS). Kyjev dal také Krymu ultimátum, aby propustil zadržované vojáky a civilisty.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ukrajinský voják kontroluje doklady na přechodu Uspěnka na rusko-ukrajinské hranici.

Článek

„Ministerstvu zahraničních věcí bylo nařízeno, aby zavedlo vízový režim s Ruskou federací,“ oznámil podle listu Ukrajinska pravda předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij. Opatření má být zavedeno co nejdřív, jak to jen „technicky bude možné”.

Už v příštích hodinách by ukrajinští pohraničníci měli do země pouštět Rusy jen s cestovními pasy. Tyto doklady má jen zlomek ruské populace.

Moskva okamžitě pohrozila, že v tom případě zavede reciproční opatření. V Rusku přitom pracuje značné množství Ukrajinců. Prezident Vladimir Putin uváděl ve svém úterním projevu, že jich jsou tři milióny. [celá zpráva]

Foto: ti, Právo/Novinky

Předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov, který je pověřen výkonem funkce prezidenta, také dal krymskému parlamentu tříhodinové ultimátum k propuštění všech zadržovaných civilistů i vojáků a k ukončení provokací na poloostrově.

Ve středu byl zadržen a předveden k výslechu velitel ukrajinského námořnictva Serhij Hajduk. [celá zpráva]

„To není první případ nezákonného zadržení vojáků a civilistů na Krymu. Jestliže neskončí všechny provokace proti ukrajinským vojákům a admirál Hajduk a další civilní i vojenští rukojmí nebudou propuštěni, vláda podnikne adekvátní opatření,” uvedl Turčynov. Zatím není jasné, jak se k ultimátu krymský parlament postaví, přestože termín už uplynul.

K propuštění viceadmirála Hajduka vyzval ve středu krymské úřady i ruský ministr obrany.

Odchod ze SNS

„Bylo přijato rozhodnutí nejen přerušit působení ve Společenství nezávislých států, ale také zahájit proces vystoupení ze SNS,“ řekl předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.

Ukrajina ale nikdy neratifikovala chartu SNS a má jen statut pozorovatele. Podle Parubého Ukrajina chystá uvést ozbrojené síly do pohotovosti a chce požádat OSN, aby Krym vyhlásila za demilitarizovanou zónu. Připravuje se i na případnou evakuaci svých vojáků z poloostrova.

„Připravujeme plán, který by nám umožnil nejen stáhnout vojáky z Krymu, ale také jejich rodiny, takže budou moci být rychle a efektivně převezeni na Ukrajinu,” řekl Parubij.

Parubij také ohlásil, že Kyjev chce na Ukrajině uspořádat společné vojenské cvičení se svými spojenci, ručícími za nezávislost země, tedy s USA a Británií. Tyto země v roce 1994 Ukrajině poskytly své garance výměnou za to, že se zřekla jaderného arzenálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám