Hlavní obsah

Musíme připojit celou Ukrajinu, řekl v Moskvě šéf krymského parlamentu

– Moskva

S Ruskem se musí spojit celá Ukrajina, prohlásil v pátek v Moskvě předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov. Uvedl, že doufá v příchod nového vůdce na Ukrajině, který obě země sjednotí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krymští zákonodárci přišli žádat o podporu do ruské Státní dumyVideo: Reuters

 
Článek

"Slibujeme, že učiníme vše pro to, aby se s Ruskem znovu spojil nejen Krym, ale i celá Ukrajina," řekl Konstantinov po setkání s šéfkou horní komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkové.

Musíme rozhodnout historický osud Krymu na věky.
Vladimir Konstantinov

"Doufám, že se nám přece jen podaří vychovat na Ukrajině nového vůdce, jenž sjednotí naše dva velké státy, které odděleně existovat nemohou," dodal později.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková s šéfem krymského parlamentu Vladimirem Konstantinovem

"Míč je teď na vaší straně," řekl Konstantinov předsedovi Státní dumy Sergeji Naryškinovi. "My uspořádáme referendum, v němž lid rozhodne. Pak bude řada na vás, musíme rozhodnout historický osud Krymu na věky," zdůraznil.

Rusové proti „fašistům”

"Ukrajina je součástí jednoho velkého ruského světa. Poté, co vyřešíme otázku Krymu, jsme prostě povinni maximálně usilovat o to, abychom ochránili nejen Rusy na Ukrajině. Je třeba ochránit všechny obyvatele Ukrajiny před fašismem a nacismem, před tím nehorázným tlakem západních států, které nám vnucují svou ideologii a hovoří o jakýchsi velkých evropských hodnotách," pokračoval Konstantinov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti se v noci pokusili v Doněcku obsadit budovu místní správyVideo: Reuters

Na Krymu se už rozhodli

Připojení Krymu k Rusku po obsazení oblasti ruskými silami vyhlásila ve čtvrtek tamní vláda, aniž by chtěla čekat na výsledky referenda, které vyhlásila bez souhlasu vlády v Kyjevě. Termín referenda přitom už podruhé přesunula na dřívější datum a nově se má konat za týden. [celá zpráva]

Kyjev považuje kroky krymské vlády i Ruska za nezákonné a porušující mezinárodní právo. Tytéž výtky zaznívají z USA i EU, které už oznámily první odvetné kroky a hrozí sankcemi. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Rusko se už chystá k přijetí Krymu. Proti se nebudou stavět ani poslanci horní komory parlamentu, prohlásila v pátek její šéfka Matvijenková.

Reklama

Související články

Obama: Referendum na Krymu je porušením práva

Referendum na Krymu, které tamní samospráva plánuje uskutečnit už za deset dní, by porušovalo mezinárodní právo a odporovalo ukrajinské ústavě. Prohlásil to ve...

Výběr článků

Načítám