Hlavní obsah

Favoritem na ukrajinského prezidenta je miliardář Porošenko, za ním je Kličko

Právo, sw

Nejvíce ukrajinských voličů by v čele své země nyní rádo vidělo miliardáře a vlivného politika Petra Porošenka (48). Vyplývá to z prvního sociologického průzkumu po pádu prezidenta Viktora Janukovyče, který provedla agentura SOCIS.

Foto: Kevin Lamarque, ČTK/AP

Zleva Vitalij Kličko, John Kerry, Petro Porošenko, Oleh Ťahnybok a Serhij Tihipko.

Článek

Porošenko, kterému patří mimo jiné proslulý výrobce cukrovinek Rošen či vlivná stanice 5 Kanal, by podle agentury Unian dostal 21,2 procenta.

Z průzkumu, který byl proveden mezi 25. únorem a 4. břez­nem, by se na druhé příčce umístil lídr strany UDAR Vitalij Kličko se ziskem 14,6 procenta. Následovala by expremiérka Julija Tymošenková s 9,7 procenta. Poslanec Strany Regionů Serhij Tihipko by dostal 7,1 procenta hlasů.

Zřejmě bez šancí jsou lídr komunistů Petro Symonenko (pět procent) a šéf nacionalistické Svobody Oleg Ťahnybok (2,5 procenta). Zcela na chvostu zůstal vůdce extremistického Pravého sektoru Dmytro Jaroš (1,6 procenta) a proruský politik Viktor Medvedčuk (1 procento).

Situaci mohou změnit nerozhodnutí voliči 

Kromě toho, že jsou šance na předních příčkách poměrně vyrovnané, může ještě kartami zamíchat velká skupina nerozhodnutých voličů, je jich téměř 30 procent. Lze také předpokládat, že kandidaturu ohlásí ještě další osobnosti.

Účast ve volbách, jež se mají konat 25. května, průzkum slibuje vysokou – okolo 82 procent.

Porošenko, jehož majetek odhaduje magazín Forbes na 1,3 miliardy dolarů (asi 26 mld. Kč), v minulosti působil jako ministr zahraničí (2009–2010) ve vládě Tymošenkové, v kabinetu Mykoly Azarova vedl resort obchodu a ekonomického rozvoje (2012). Při protestech proti Janukovyčovi se postavil na stranu Majdanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám