Hlavní obsah

Polského pedofila údajně viděli u slovenského Svidníku

Právo, PM, ivi, jfk
Aktualizováno

Mariusze Trynkiewicze (52), polského pedofila a sadistického vraha čtyř chlapců, který je od minulého týdne na svobodě, údajně viděli u slovenského Svidníku. Napsal to v pondělí polský list Fakt.

Foto: Repro fakt.pl

Archivní záběry z rekonstrukce činu

Článek

Jeho reportéři prý narazili ve směru na hranice se Slovenskem na neoznačené auto v doprovodu policejních vozidel. „Ve Svidníku už kolují řeči, že obávaného Poláka viděli právě tady,“ napsal Fakt.

Trynkiewicz se podle Faktu nyní zdržuje někde na Slovensku nebo v ČR, kde mu polské tajné služby na základě spolupráce s oběma zeměmi měly zařídit novou identitu, protože v Polsku je jeho život ohrožen.

V jedné z obou zemí prý žije s novou totožností, předplaceným telefonem, bytem a kapesným.

Uklidnit Poláky

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar ale v úterý spekulace odmítl. „Chci jednoznačně prohlásit, že tato osoba se nenachází na území Slovenska,“ uvedl Gašpar.

Pokud by Poláci chtěli Trynkiewicze poslat na Slovensko jako chráněného svědka, museli by o to oficiálně požádat a to se nestalo. „Polská strana nás v souvislosti s touto osobou o žádnou spolupráci ani součinnost nepožádala,“ dodal Gašpar.

Bezpečnostní analytik Milan Žitný nevylučuje, že tato informaci byla vypuštěna v médiích schválně, aby Poláky uklidnila. „Někdo možná záměrně posunul takovou zprávu polským médiím, aby tím vzkázal polskému obyvatelstvu, že se nemusí ničeho obávat,“ uvedl Žitný pro televizi TA3.

V ČR prý není

Česká policie neposkytuje ochranu polskému vrahovi dětí Mariuszi Trynkiewiczovi v rámci programu na ochranu svědků.

V reakci na informace polských médií to v pondělí prohlásil náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. Trynkiewicz podle Kučery není pod ochranou českých bezpečnostních orgánů, a kdyby se policie dozvěděla, že se zdržuje v Česku, bude veřejnost informovat.

Dohoda s Polskem o programu utajovaného svědka předpokládá splnění tří podmínek. Musí se týkat konkrétního probíhajícího trestního řízení, ochrana musí být poskytnuta na základě žádosti a oboustranné dohody a nesmí být v rozporu se zájmy ČR.

Jsme v kontaktu s polskými kolegy a nemáme tuto informaci
mluvčí slovenské policie

„Veřejnost můžeme ubezpečit, že v případě zjištění relevantních informací o pohybu potenciálně nebezpečné osoby na území ČR přijmeme k zajištění bezpečnosti občanů ČR odpovídající opatření a veřejnost bychom informovali,“ doplnil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Také slovenská policie obdobně přítomnost polského pedofila na území SR nepotvrdila. „Jsme v kontaktu s polskými kolegy a nemáme tuto informaci,“ řekla Právu mluvčí policejního prezidia Andrea Dobiášová. Ministerstvo vnitra popřelo existenci dohody mezi Polskem a Slovenskem o umísťování svědků ve druhém státě, upozornila televize TA3.

Polská policie, jak v pondělí řekla její mluvčí na dotaz ČRo, má zatím zákaz poskytovat jakékoliv informace.

Případ prý zemi zesměšňuje

Aféra kolem Trynkiewicze zesměšnila Polsko na celé čáře. Polskému rozhlasu to řekl bývalý polský prezident Aleksander Kwašniewski (61). Hysterii, která zavládla mezi polskými politiky a v médiích, považuje bývalá hlava státu za skandální.

„Mnozí politici se chovali tak, aby se především objevili na prvních stranách tisku, a absolutně je nezajímalo řešení tohoto velkého problému. Spirála nepochopitelného dění vyvrcholila aférou zesměšňující celou zemi,“ uvedl polský exprezident.

Chirurgická kastrace je v těchto extrémně nebezpečných případech tou nejúčinnější prevencí
sexuolog Petr Weiss

„Stát disponuje dostatečným množstvím opatření včetně policejního dozoru, která má právo proti nebezpečnému deviantovi, jako je Trynkiewicz, uplatnit a nevyvolávat zbytečnou aféru,“ shrnul Kwašniewski.

Sexuolog: Nejúčinnější je chirurgická kastrace

„Polský stát v případě Trynkiewicze selhal, a to dokonce několikanásobně. Zaprvé, když mu čtyřnásobný trest smrti změnil na 25leté vězení a potom čtvrtstoletí nehnul ani prstem pro přijetí zákona na ochranu veřejnosti před devianty, jako je on,“ řekl rozhlasu RMF FM Jaroslaw Gowin (52), někdejší ministr spravedlnosti, jehož premiér Donald Tusk (56) pro vážné neshody odvolal v loni v květnu.

Gowin jako první polský ministr spravedlnosti po roce 1989 připravil právní normu na ochranu společnosti před nebezpečnými zločinci, jako je Trynkiewicz.

„Premiér se však z jakéhosi důvodu obával přijetí tohoto zákona, a tak byl schválen až s velkým zpožděním,“ upozornil Gowin.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Dodal, že kdyby se premiérovi nejbližší spolupracovníci, ale i on sám neřídili při přijímání rozhodnutí průzkumy veřejného mínění, ale potřebami Poláků, země by vypadala jinak.

Sexuolog a soudní znalec v oboru Petr Weiss v pondělí Radiožurnálu  řekl, že pedofilní sadista je krajně nebezpečný deviant, kterého nezmění žádný výkon trestu. Zůstává trvale nebezpečným, pokud není léčen.

„Jedině léčba může být účinnou prevencí recidivy v těchto případech,“ dodal expert, přičemž upozornil, že v Polsku taková specializovaná ochranná léčba vůbec neexistuje, neexistuje tam ani možnost kastrace, o niž by takto postižení požádali.

„My přitom víme, že chirurgická kastrace je v těchto extrémně nebezpečných případech tou nejúčinnější prevencí,“ uzavřel sexuolog Weiss.

Reklama

Související témata:

Související články

Polský pedofil a vrah dětí je na svobodě

Odsouzený polský vrah čtyř dětí Mariusz Trynkiewicz v úterý pozdě večer opustil za doprovodu policie věznici a je na svobodě, informovala agentura PAP....

Výběr článků

Načítám