Hlavní obsah

Belgie schválila eutanazii nezletilých bez omezení věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Belgický parlament přijal ve čtvrtek zákon umožňující eutanazii u nezletilých. S rozhodnutím dětí budou muset souhlasit lékaři, rodiče a psychiatři smrtelně nemocných dětí. Zákon musí ještě podepsat král.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgický premiér Elio Di Rupo (uprostřed) a předseda dolní komory parlamentu Andre Flahaut (vpravo) na jednání sněmovny o euthanasii nezletilých.

Článek

Pro zákon, který jako první na světě neobsahuje klauzuli o věkovém limitu, hlasovalo 86 poslanců, proti 44, dvanáct se jich zdrželo, uvedla BBC. Žádat o dobrovolný odchod ze života mohou děti, které trpí nesnesitelným fyzickým strádáním, a neexistuje pro ně léčba.

Oponenti v dlouhé diskusi namítali, že děti nemohou udělat tak obtížné rozhodnutí. Naopak ti, kteří zákon podporovali, uváděli, že se bude jednat o minimální počet případů, navíc většinou už teenagerů

Asistovaný odchod ze života je v Belgii legální už od roku 2002 pro občany starší 18 let. Ti mohou za vymezených podmínek, k nimž patří mj. nevyléčitelná nemoc a utrpení pacienta, přijmout z rukou lékaře smrt na vlastní žádost.

Rodiče musí souhlasit

Nová norma to umožňuje i v případě dětí s tím, že kromě nich budou s eutanazií souhlasit také jejich rodiče.

Přijetí zákona se čekalo, jeho návrh už vloni schválil Senát. Justiční výbor sněmovny návrh zákona též podpořil.[celá zpráva]

S podnětem umožnit euthanasii nezletilým přišlo 16 dětských lékařů s tím, že i smrtelně nemocné děti mají mít možnost odejít ze života.

Belgie je jednou ze čtyř evropských zemí, jež povolily aktivní euthanasii, kdy je podán smrtící prostředek na žádost nemocného. Dalšími jsou Nizozemsko, kde je to legální u osob starších 12 let, Švýcarsko a Lucembursko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám