Hlavní obsah

Janukovyč ustupuje, ukrajinský parlament bude jednat o demisi vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je pro svolání mimořádné parlamentní schůze, která by projednala nynější krizovou situaci v zemi. Jednat by se mělo o demisi vlády, což je velký ústupek opozici, která požaduje nové volby.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Vitalij Kličko mezi demonstranty v Kyjevě

Článek

Mimořádnou schůzi sněmovny v době parlamentních prázdnin prezident navrhl ve čtvrtek při setkání s jejím předsedou Volodymyrem Rybakem: "Masové nepokoje, k nimž v poslední době došlo, doprovází násilí, krveprolití a žhářství. Situace tudíž vyžaduje okamžité urovnání," řekl podle agentury Interfax-Ukrajina prezident Rybakovi. "Prosím vás proto o svolání poslanců k posouzení této situace," sdělil.

"Dovolenou posuneme," slíbil hlavě státu Rybak. Možnost, že by během schůze mohl padnout návrh na demisi vlády, připustil, ale jen mlhavě. "Je mnoho otázek, které je třeba řešit nikoli na náměstí, ale v zasedací síni. Opozice i parlamentní většina se musejí sejít a posoudit vznikající otázky: demisi vlády a problémy spojené s nedávnými zákony schválenými v parlamentu," řekl Rybak.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti v centru

Schůze se podle něj může uskutečnit počátkem příštího týdne.

Opozice ale požaduje kromě demise vlády Mykoly Azarova i demisi prezidenta Janukovyče a vypsání nových voleb. Dala Janukovyčovi 24hodinové ultimátum. [celá zpráva]

Představitel opozice Vitalij Kličko uvedl, že současné napětí v zemi lze ještě řešit poklidně, ovšem pouze v případě vypsání nových voleb. [celá zpráva]

Prezidentský palác na návrh zatím nereagoval a Kličko ve čtvrtek dopoledne vyzval k varovné stávce.

Jde o puč, tvrdí Azarov

Vypsání předčasných prezidentských voleb označil premiér Mykola Azarov v Davosu za nereálné: "Co myslíte, je možné v takových podmínkách pořádat volby, když centrum Kyjeva fakticky okupují bojůvky? Co by to bylo za volby v podmínkách nepokojů?"

Srážky demonstrantů s policií v Kyjevě označil za pokus o puč a jejich iniciátory za teroristy: "Dochází k pokusu o státní převrat. Všichni, kdo tento převrat podporují, by měli jasně říci: ano, jsme pro svržení zákonné státní moci na Ukrajině. Neměli by se schovávat za pokojné demonstranty."

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský premiér Mykola Azarov

Situaci v zemi je podle něj potřeba nejprve normalizovat. "Až pak je možné jednat o čemkoli. Teď je třeba především vrátit život do normálních kolejí," řekl Azarov.

Dočasné příměří

Kličko se během jednání opozice s vládou dohodl s Janukovyčem na příměří mezi demonstranty a policií v Kyjevě. V hlavním městě pokračují střety protestujících s bezpečnostními silami, které si vyžádaly nejméně dva mrtvé. Prezident Janukovyč ve čtvrtek znovu odrážel spekulace, že se chystá vyhlásit výjimečný stav.

Centrum Kyjeva zůstává zahaleno tmavým dýmem ze zapálených pneumatik, jenž odděluje skupiny bojujících demonstrantů od těžkooděnců. Dramatickou scénu dokresluje dunivý hluk improvizovaných bubnů, které si demonstranti upravili z prázdných barelů.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstrace na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan) otevřely cestu k vleklému konfliktu s více než 5 600 mrtvými na východní Ukrajině.

Později se s prezidentem domluvil na dalších rozhovorech a dočasném klidu zbraní. Obě strany budou odpoledne znovu jednat.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Centrum Kyjeva se proměnilo v bojovou zónu.

Výjimečný stav nechystám, zopakoval Janukovyč

Janukovyč mezitím dál odráží spekulace, že se chystá vyhlášení výjimečného stavu. Popíral to už přede dvěma dny a ve čtvrtek pak nově v telefonátu s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem.

Ukrajinskou společnost rozdělilo odmítnutí Janukovyče podepsat dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. Podepsání dohody bylo na spadnutí, Janukovyč po intervenci Ruska koncem listopadu cuknul v poslední chvíli.

Ve Lvově svrhli šéfa oblasti 

Převzetí moci v západoukrajinském Lvově ohlásil dav demonstrantů, který podle agentury Unian obsadil sídlo šéfa Lvovské oblasti. Oleh Salo, jehož stejně jako ostatní šéfy oblastí do funkce jmenoval prezident Viktor Janukovyč, rezignoval. Lidé před budovou oslavovali vítězství skandováním "revoluce". Lvov je baštou protiruské ultranacionalistické strany Svoboda hlásící se k odkazu banderovců.

Několik tisíc lidí obsadilo i oblastní zastupitelství ve městě Rovno, které leží asi 200 kilometrů severovýchodně od Lvova.

Kohout: Jsem šokován

Násilnosti na Ukrajině odsoudil ve svém čtvrtečním prohlášení český ministr zahraničních věcí Jan Kohout. Vyjádřil soustrast pozůstalým obětí a vyzval obě strany ke smíru.

"Jsem šokován rozměrem násilí v ulicích Kyjeva. Vyzývám ukrajinskou vládu, aby se vyvarovala použití násilí, propustila všechny zadržované aktivisty, a činnost orgánů činných v trestním řízení nasměrovala na násilné provokatéry. Obracím se na prezidenta Ukrajiny, aby byly zrušeny zákony drasticky omezující svobodu slova a shromažďování, jejichž schválení minulý týden se stalo příčinou intenzifikace demonstrací," uvedl ministr.

Související téma

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Současně dodal: "Zároveň apeluji na čelní představitele demokratické opozice, s některými z nichž jsem měl možnost se osobně setkat během mé poslední návštěvy země, aby využili v maximálně možné míře možnosti dialogu k uklidnění situace a deeskalaci násilností."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám