Hlavní obsah

Atentátníka z volgogradského nádraží těsně před výbuchem zastavil policista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volgograd
Aktualizováno

Ruský server Lifenews.ru v pondělí zveřejnil záznam z bezpečnostní kamery z nádražní haly ve Volgogradu, kde o den dřív atentátník odpálil výbušninu a zabil 17 lidí. Na videu je vidět, že se atentátníka bezprostředně před tím, než aktivoval nálože, snažil zastavit policista.

Foto: Sergei Karpov, Reuters

Explozí poničený vchod nádraží ve Volgogradu

Článek

Atentátník výbušniny aktivoval u bezpečnostních rámů. Už dřívější zprávy uváděly, že se při jeho průchodu rozezvučel alarm detektoru kovů.

Policista stojící naproti muži s velkým batohem proto zdvihal dlaň na znamení, že má zastavit kvůli další prohlídce, když v tom scénu zcela zahalí dým a trosky létající do všech stran.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch na nádraží ve Volgogradu zachycený městskou kamerouVideo: Reuters

Podle ruského serveru je pravděpodobné, že útočník zamýšlel udeřit na jiném místě později, ale hrozba odhalení mu v tom zabránila, a tak se rozhodl udeřit okamžitě. Server uvádí, že policista tak možná zabránil mnohem většímu krveprolití.

Výbušniny podle vyšetřovatelů měly sílu zhruba 10 kilogramů trinitrotoluenu. Počet obětí může vzrůst, mnoho zraněných je stále ve vážném stavu.

Vrať se domů, vyzývali marně rodiče

Podle ruských médií, která citují zdroje blízké vyšetřování, útočil na nádraží zhruba 30letý Pavel Pečonkin původem z Volžska. Zradikalizoval se teprve před rokem a na jaře odešel do Dagestánu, kde přijal bojové jméno.

K návratu domů ho marně vyzývali rodiče, kteří se údajně mimo jiné vydali do Dagestánu hledat ho.

Foto: Denis Tyrin, ČTK/AP

Květiny a fotografie obětí před vchodem na nádraží v ruském Volgogradu

Spustili protiteroristické akce

Kvůli dvěma výbuchům ve Volgogradu z neděle a pondělka svolal do města šéf ruské Bezpečností rady Nikolaj Patrušev mimořádnou schůzi Národního protiteroristického výboru (NAK), který jako složka ruské kontrarozvědky zastřešuje boj s extremismem.

Foto: Sergej Karpov, Reuters

Vyšetřovatelé před vchodem na volgogradské nádraží. Snímek z 29. prosince

Vedení NAK podle ČTK po schůzi vydalo prohlášení, v němž činí gubernátory a šéfy všech ruských územních celků osobně zodpovědnými za zpřísnění protiteroristických opatření a za jejich účinnost.

V samotném městě pak bezpečnostní složky spustily rozsáhlou protiteroristickou akci. Do razií se zapojilo 4000 policistů a agentů.

V pondělí také prezident Vladimir Putin podle agentury ITAR-TASS podepsal zákon o blokování webů s teroristickým obsahem bez nařízení soudu. Ve federálním parlamentu zároveň sílí hlasy po odvolání volgogradského gubernátora Sergeje Boženova a po obnově trestu smrti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám