Hlavní obsah

Zabití vojáci patřili k elitě slovenské armády

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Těla dvou slovenských vojáků, kteří přišli v pátek o život v Kábulu, převeze v sobotu do vlasti vládní speciál. Rotný Patrik Fraštia z Kysuckého Nového Mesta (39) a nadporučík Edmund Makovník z Košic (34) patřili k elitnímu 5. pluku speciálního určení v Žilině.

Foto: ČTK/AP

Zbytky vozidla, kterým sebevražedný atentátník zaútočil na vojenský konvoj v Kábulu. Při útoku zemřeli dva slovenští a jeden americký voják, několik civilistů bylo zraněno.

Článek

Jejich těla v neděli přepraví na základnu Ramstein v Německu, odkud je do vlasti převeze slovenský vládní speciál.

Nálož umístěná v civilním automobilu explodovala ve chvíli, kdy kolem projížděl konvoj spojeneckých jednotek. Výbuch zasáhl první vozidlo konvoje. Při útoku zemřeli dva slovenští vojáci a jeden Američan. Podle deníku Plus jeden deň zemřel jeden ze slovenských vojáků okamžitě a druhý podlehl svým zraněním v nemocnici.

Slovenský ministr obrany Martin Glváč v sobotu upřesnil, že atentát neprovedl sebevražedný útočník, ale nálož byla odpálena na dálku.

Fraštia odletěl do Afghánistánu týden před Vánocemi a měl tam působit půl roku. Už v minulosti se zúčastnil zahraničních misí a vždy se vrátil v pořádku. „Byl to vynikající zdravotník a velmi dobrý voják,“ cituje server pluska.sk Patrikovu známou z armády. „Chybí mi,“ říká s pláčem jeho syn Maťko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník zabil tři vojáky v Kábulu, mezi oběťmi jsou zřejmě SlováciVideo: Reuters

Ministr útok odsoudil

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák útok ostře odsoudil. „Nemáme zájem být v Afghánistánu ani o den déle, než je to nevyhnutelné. Na druhé straně chceme po sobě zanechat stabilní vládu,“ uvedl ministr.

Soustrast pozůstalým vyjádřili také slovenský prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico.

Plat je motivací

Ministr obrany Glváč připustil, že pro službu v zahraničních misích je motivací plat. V Afghánistánu se platy slovenských vojáků pohybují kolem 2800 eur (76 800 Kč) měsíčně, v případě plukovníka je to až 5000 eur (137 000 Kč) měsíčně.

V zahraničních misích doposud zahynulo 57 slovenských vojáků. Největší tragédií byla havárie letadla u maďarské obce Hejce. Tehdy zahynulo 43 vojáků, kteří se vraceli z mise v Kosovu. Letos v červenci zastřelil příslušník afghánské armády četaře Daniela Kavuliaka (35).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám