Hlavní obsah

Podmínky ruské pomoci Kyjevu jsou tvrdé, Moskva může chtít peníze kdykoli zpátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko může kdykoli žádat úhradu půjčky 15 miliard dolarů, kterou poskytlo Ukrajině po zastavení jejích integračních rozhovorů s Evropskou unií. Televizní stanici Rossija 24 to v pondělí řekl ruský vicepremiér Igor Šuvalov. Moskva se minulý týden zavázala k nákupu ukrajinských dluhopisů, aby pomohla tamní ekonomice odvrátit bankrot.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a ruský prezident Vladimir Putin při podpisu dohody.

Článek

„Svá práva jsme plně ochránili, podmínky kontraktu jsou velmi tvrdé,” řekl Šuvalov a uvedl, že už v úterý Rusko uvolní na nákup dluhopisů první tři miliardy dolarů. Další peníze budou následovat příští rok. Prostředky Rusko čerpá ze svého Fondu národního blahobytu (FNB), kam ukládá finanční přebytky z prodeje ropy a zemního plynu.

Šuvalov ruské televizi řekl, že podmínky ukrajinské transakce jsou nastaveny tak, aby Rusku umožnily kdykoli požádat o uhrazení dlužné částky. Stane se tak podle něj v případě, pokud Ukrajina přestane plnit své závazky.

Podle něj ale půjčka zemi pomůže: „Podle využití těchto prostředků očekáváme, že stav ukrajinského hospodářství se značně zlepší.”

Protestující chtějí místo ruské pomoci orientaci na EU

Na nákupu dluhopisů se minulé úterý dohodli prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Viktor Janukovyč. Rusko rovněž svému západnímu sousedu slíbilo, že s platností od ledna sníží o třetinu vývozní cenu svého zemního plynu. Ukrajina je na ruském dovozu závislá, její těžký průmysl využívá z velké většiny staré technologie ze sovětské éry a ročně spotřebuje obrovské objemy plynu. [celá zpráva]

Ruská finanční pomoc následovala bezprostředně po zastavení rozhovorů Kyjeva s Evropskou unií, jejichž výsledkem měl být podpis smlouvy o přidružení a o vytvoření zóny volného obchodu. Zastavení integračního procesu vyvolalo masové protesty opozice v Kyjevě a dalších ukrajinských městech. Dohodu s Moskvou odmítla opozice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám