Hlavní obsah

Rusko vyvíjí novou raketu. Před nepřítelem ji skryje chladírenský vagón

Moskva

Ruská armáda vyvíjí nový typ mezikontinentální balistické rakety s železniční kamufláží. Ruským novinářům to ve středu v Moskvě řekl velitel ruských strategických raketových sil Sergej Karakajev. Raketa bude po ruských železnicích cestovat ukrytá v běžném chladírenském vozu, což znemožní nepřátelské sledování.

Foto: Profimedia.cz

Železniční systém RT-23 sovětské armády s mezikontinentální balistickou střelou. V současné době ve vojenském muzeu v Petrohradě.

Článek

Mezikontinentální rakety umístěné v železničních soupravách mělo Rusko ve výzbroji do roku 2005, kdy byla tato varianta zrušena. Ruské rakety byly do té doby ve speciálních, objemných vagonech, což usnadňovalo západním státům jejich identifikaci a sledování.

Nové rakety třídy Jars mají tento nedostatek odstranit; podle vnější podoby "chladírenského" vozu vyvinutého k jejich přepravě je prý nepřítel nerozpozná.

Ruské mezikontinentální balistické rakety jsou stejně jako americké rozmístěny na pevnině, na moři a ve vzduchu. Poměr jednotlivých druhů těchto zbraní je ale pro každou zemi jiný. Rusko hlavně disponuje velkým počtem pozemních raket, které mohou být rozmístěny v podzemních silech, na mobilních tahačích či právě v železničních vagonech.

Odpověď na americký štít

Nový typ raket Jars (v terminologii NATO SS-29) má být podle expertů ruskou odpovědí na budování amerického protiraketového štítu. Součástí této odpovědi je i rozmístění taktických raket Iskander-M na západě Ruska, které vyvolalo v posledních dnech protesty NATO. Moskva rakety rozmístila v Kaliningradské oblasti a rovněž při hranicích s pobaltskými státy aliance. [celá zpráva]

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu námitky západních států rezolutně odmítl.

"Rakety Iskander budou rozmístěny tam, kde to bude ruské vedení považovat za nutné," řekl ministr na přednášce v Moskvě. "Na území Ruska je můžeme rozmístit kdekoli se nám to zlíbí," dodal. "Nesedíme s rukama v klíně. Zbraně ruské armády jsou mohutné, mobilní a účinné. Máme čím (na protiraketový štít) odpovědět," prohlásil Šojgu.

Reklama

Výběr článků

Načítám