Hlavní obsah

Rumunská koleda oslavovala spálené Židy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

V Rumunsku vyvolala skandál otevřeně antisemitská vánoční koleda, která zazněla ve veřejnoprávní televizi. Rumunský ministr zahraničí Titus Corlatean incident ostře odsoudil a vyzval státní zastupitelství i parlament, aby proti viníkům zasáhly, protože Izrael vyjádřil své znepokojení.

Článek

Sborově zpívanou koledu, která nepřímo oslavuje holokaust, odvysílala televize TVR na svém novém třetím kanále Verde, určeném venkovanům, 5. prosince – v den, kdy zahájila provoz.

Koledu zpíval podle izraelského listu Ha’arec soubor Dor Tranasilvan.  V textu písně je „jidovům“, což je hanlivé označení pro Židy, zazlíváno, že se posmívají Ježíškovi. „Jidové, proklatí jidové, svatý Bůh nenechá žádného jida naživu ani v nebi, ani na zemi, jenom v komíně jako kouř. To je to, na co se jida hodí, udělat z něj kouř v komíně,“ citují z textu koledy agentura DPA a Ha’arec.

Vedení televize se ale hájí tím, že TVR3 nevybrala píseň, ale jen odvysílala písně, které byly sebrány Centrem pro uchování a propagaci tradiční kultury v Kluži. Upozornila proto radu oblasti Kluž.

Vedení rumunské televize právě prochází obměnou. Parlament v úterý odmítl každoroční zprávu o jejím hospodaření, které je údajně problematické. Ředitel televize Claudiu Saftoiu a jeho spolupracovníci tak ve funkcích automaticky končí.

Reklama

Výběr článků

Načítám