Hlavní obsah

Milan Kňažko kandiduje na slovenského prezidenta

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Herec a politik Milan Kňažko (68) v pátek oficiálně oznámil, že bude kandidovat na post prezidenta Slovenské republiky. „Situace se začíná podobat té před rokem 1989,“ odůvodnil svoji kandidaturu Kňažko.

Milan Kňažko oznamuje kandidaturu na prezidenta SRVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Situace na Slovensku se podle Milana Kňažka podobá té předlistopadové především tím, že vládnoucí strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica koncentruje stále větší podíl na moci.

„Čím větší moc, tím větší nebezpečí,“ dodal. Podle Kňažka je vše propojeno na jednoho člověka, přičemž ale premiéra Roberta Fica nejmenoval.

„My sice máme nezávislé instituce, ale ty jsou personálně propojeny na jednu osobu. Stávají se jakýmsi ústředním výborem jednoho člověka,“ konstatoval. V této souvislosti jmenoval prezidenta republiky, generálního prokurátora, nevyšší kontrolní úřad a nejvyšší soud. „To není dobrá situace,“ zdůraznil.

Kňažka nepodporuje žádná politická strana, o funkci hlavy státu se bude ucházet jako občanský kandidát.

Šance podle průzkumu malé 

Kňažko by podle průzkumu agentury Focus získal pouze 7,2 procenta hlasů. Dotazování ale proběhlo ještě před ohlášením jeho kandidatury.

Navzdory naměřeným nízkým procentům se sociolog Martin Slosiarik domnívá, že tribun listopadových dnů na Slovensku není bez šance. „Milan Kňažko má své sympatizanty i obdivovatele, pravděpodobně spíš mezi lidmi, kteří naživo zažili revoluci,“ uvedl Slosiarik.

Kňažko patřil mezi zakladatele hnutí Veřejnost proti násilí (obdoba českého Občanského fóra). Následně stál po boku Vladimíra Mečiara a po rozdělení Československa se stal prvním ministrem zahraničí samostatné Slovenské republiky.

S Mečiarem se však brzo rozešel a objevil se zase v první vládě premiéra Mikuláše Dzurindy jako ministr kultury. Po roce 2002 z politiky odešel, hrál v divadle i ve filmu a nějaký čas šéfoval komerční televizi Joj.

Fico stále váhá

Spekuluje se také o kandidatuře současného premiéra Roberta Fica. „Otázkou prezidentské kampaně se vůbec nezabývám,“ uvedl Fico ve čtvrtek po návratu z jednodenní návštěvy Prahy.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění by však ani v současnosti nejoblíbenější slovenský politik neměl v prezidentských volbách vítězství jisté. Listopadový průzkum agentury Focus naměřil Ficovi v prvním kole 36,9 procenta, čímž by jasně zvítězil.

Do druhého kola by se podle průzkumu dostal s nezávislým kandidátem Andrejem Kiskou, který by získal 17,9 procenta hlasů. Jenže podle stejného průzkumu by Kiska ve druhém rozhodujícím kole dokázal Fica porazit procentuálním poměrem hlasů 51:49. Varováním pro Fica může být také prohra místopředsedy vládní strany Směr-sociální demokracie Vladimíra Maňka v nedávných volbách župana (hejtmana) Banskobystrického kraje. Maňku nečekaně porazil kandidát extrémně pravicové Ľudové strany Naše Slovensko Marian Kotleba. [celá zpráva]

Prezidentské volby se na Slovensku budou konat na jaře příštího roku, kdy současné hlavě státu Ivanu Gašparovičovi vyprší druhé funkční období. Pro kandidaturu je potřebných 15 tisíc podpisů občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám