Hlavní obsah

Rusové slíbili, že řeknou, kde je Tolokonnikovová z Pussy Riot

Aktualizováno

Ruská vězeňská správa FSIN v sobotu pod tlakem protestů slíbila, že oznámí, kde vězní punkerku Naděždu Tolokonnikovovou, odpykávající si dvouletý trest za předvolební výtržnost v moskevské pravoslavné katedrále. Stane se tak ale „v souladu se zákonem” během deseti dnů poté, co vězeňkyně dorazí do cílového nápravného zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Naděžda Tolokonniková

Článek

Manžel Tolokonnikovové Pjotr Verzilov si stěžuje, že o své choti nemá žádné informace už od 18. října, kdy ji stráž odvezla z vězeňského tábora v Mordvinsku. Na sobotu proto ohlásil začátek protestů u sídla FSIN.

Vězeňská správa zareagovala prohlášením, že Tolokonnikovová je stále na cestě do jiného nápravného zařízení. Až tam dorazí, bude vyrozuměn ten z příbuzných, kterého si vězeňkyně vybere. Až na tuto výjimku ale zákon nepovoluje oznamovat místo odsouzencova pobytu.

Ural či Povolží

Punkerka se ocitla na cestách poté, co si stěžovala na strádání ve vězeňském táboře v Mordvinsku, kde si začala trest odpykávat. Kvůli konfliktu s vedením věznice se bála o život, a tak si i hladovkou vymohla přeložení jinam. Verzilov nejprve předpokládal, že jeho žena skončí v Čuvašsku v Povolží, pak v Čeljabinsku na Uralu, ale nakonec její stopu dočista ztratil. Ve stovkách vězeňských táborů po celém Rusku je okolo 800 000 mužů a žen.

Manžel Tolokonnikové Piotr Verzilov uvedl, že od jejího přemístění 21. října nemá o své ženě žádné zprávy. „Chtějí ji odříznout od světa,“ prohlásil Verzilov a dodal, že příkaz k přestěhování jeho ženy jistě přišel od moskevských úřadů.

Podle něj byla v poslední době velmi zesláblá vlivem dvou hladovek. Obvinil úřady z toho, že chtějí jeho manželku trestat za její protesty.

Takzvaná protivládní "punková modlitba" skupiny Pussy Riot, zahraná loni v únoru v moskevském chrámu, přivedla tři z pěti rockerek před soud. Zatímco Tolokonnikovová a Marija Aljochinová, které jsou obě matkami, byly za výtržnosti odsouzeny k dvouletému nepodmíněnému trestu, jejich kolegyni Jaktěrině Samucevičové později soud trest změnil na podmínku.

Jejich odsouzení vyvolalo v zahraničí důrazné protesty, v Rusku ale podle průzkumů vysoké procento obyvatel s trestem souhlasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám