Hlavní obsah

Americké špehování ničí důvěru, chceme nová pravidla, dupnula si EU

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropské vlády se ohradily proti špehování svých občanů i představitelů americkými tajnými službami. Na summitu Evropské rady v Bruselu varovaly, že hrozí poškození vzájemné důvěry, a to by ohrozilo i společný boj proti terorismu. EU chce s Američany do konce roku dohodnout nová pravidla pro zpravodajské služby.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron na summitu v Bruselu. V pozadí je vidět český premiér Jiří Rusnok.

Článek

„Shromažďování zpravodajských informací je nezbytnou součástí v boji proti terorismu,“ uvedli evropští představitelé ve společném prohlášení s tím, že si vztahů s USA cení. Dodali však, že zprávami o špehování svých politických špiček ze strany spojenců jsou „znepokojeni“.

„Nedostatek důvěry by mohl poškodit nezbytnou spolupráci v oblasti shromažďování informací,“ upozornili.

Britský list The Guardian ve čtvrtek s odkazem na materiály, které novinářům předal bývalý technik americké CIA Edward Snowden, uvedl, že Američané odposlouchávali 35 světových lídrů. [celá zpráva]

Monitorována měla být i italská vláda a podle německého tisku také mohl být sledován mobil německé kancléřky Angely Merkelové. [celá zpráva]

„Máme silné náznaky, žádné potvrzení, ale ani žádné popření,“ řekla k tomu Merkelová, kterou však podle slov mluvčího Bílého domu americký prezident Barack Obama osobně telefonicky ujistil, že její telefon odposloucháván není.

Evropská rada pověřila Merkelovou a francouzského prezidenta Françoise Hollanda, aby s USA do konce roku vyjednali nová pravidla o sbírání a sdílení zpravodajských dat.

Související témata

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

„Potřebujeme jasná pravidla,“ řekla k tomu Merkelová a dodala, že představitelé evropské osmadvacítky se na tom shodli jednomyslně. Kritiku podpořila i Česká republika, kterou má v Bruselu zastupovat premiér Jiří Rusnok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám