Hlavní obsah

Blonďaté děti v Irsku opravdu patřily romským rodičům

Dublin

Irská policie ve středu vrátila romským rodičům dvě blonďaté děti, které jim úřady odebraly kvůli podezření z únosu či obchodování s dětmi. V Dublinu to oznámil irský ministr spravedlnosti Alan Shatter. Do dvou rodin rumunských Romů se děti vrátily poté, co analýza DNA jednoznačně potvrdila, že tam jako biologičtí potomci patří.

Foto: Greek Police/Handout , Reuters

Irské úřady zasáhly po zprávě o nálezu blonďaté dívky neznámého původu u romského páru v Řecku (na snímku).

Článek

Policie po upozornění sousedů a delším vyšetřování odebrala sedmiletou dívku a dvouletého chlapce romským rodinám v Dublinu a ve městě Athlone v centrálním Irsku. Rodiče protestovali, že jde o jejich děti, ale policisty neuspokojily ani předložené doklady. [celá zpráva]

Případ vyvolal živé diskuse v irských médiích a stížnosti na údajně rasistické jednání policistů.

Ministr Shatter nad urovnáním citlivé kauzy vyjádřil uspokojení. "Musíme si uvědomit, jak politováníhodným utrpením prošly obě rodiny i jejich děti," řekl irským novinářům.

Obě děti měly světlé vlasy a modré oči, což vyvolalo podezření policistů. Dublinské policejní velitelství musí nyní sepsat podrobnou zprávu, jak k neoprávněnému odebrání dětí došlo.

Do Irska za posledních deset let přesídlilo asi 5000 Romů. Někteří si obstarávají obživu nezákonně, drobných deliktů se dopouštějí i romské děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám