Hlavní obsah

Francie vypověděla patnáctiletou Romku, vyvedli ji ze školního autobusu

– Paříž/Kosovská Mitrovice

Francouzské úřady se dostaly do problémů poté, co patnáctiletou Romku Leonardu Dibraniovou vyvedli pohraničníci ze školního autobusu před očima jejích spolužáků. Její rodiče totiž nezískali azyl a museli se i s dalšími pěti dětmi vrátit do vlasti. O případu informovala ve středu BBC.

Foto: Profimedia.cz

Vyhoštěná Leonarda Dibraniová

Článek

Zatímco premiér Jean-Marc Ayrault řekl, že pokud došlo k přehmatu, bude se moci rodina vrátit do Francie, ministr vnitra Manuel Valls vyhoštění hájil. Minulý měsíc uvedl, že životní styl Romů neodpovídá francouzskému, a proto musejí zemi opustit.

Dibraniovi opustili Kosovo před pěti lety a žili v Levieru na východě země. Žádali o azyl, protože byli v Kosovu diskriminováni kvůli svému původu.

Když neuspěli se žádostí o azyl, vyhostili je z Francie po dvou odkladech. Otec rodiny byl zadržen a vyhoštěn 8. října.

O den později dorazili pohraničníci do bytu rodiny pro zbylé členy. Když zjistili, že Leonarda je na školním výletě, přespala u spolužačky, aby jí neujel školní autobus, spojili se s učitelkou v autobusu. Ta se s nimi hádala, nakonec ale autobus zastavil a dívku odvedli pohraničníci. Dodala, že její kolegové museli vysvětlit spolužákům situaci, protože ti si mysleli, že něco ukradla. „Žáci i ostatní učitelé byli šokováni,“ dodala učitelka.

Foto: Profimedia.cz

Vyhoštěná Leonarda Dibraniová ukazuje v Kosovu vysvědčení z francouzštiny.

Po návratu do Kosovské Mitrovice Leonarda řekla francouzskému rádiu Inter, že ona i její rodina jsou ve městě izolováni, protože jsou Romové. Stěžovala si, že jí chybí přátelé i škola. V Kosovu ji prý odmítají do školy přijmout.

Ministr Valls uvedl, že případ byl složitý, ale že vše probíhalo podle standardních procedur a v souladu se zákonem: „Nepochybujte ani na okamžik, že pravidla postavená na zákonech jsou aplikována mými sbory inteligentně, diskrétně a s humanitou. Je to samozřejmě obtížný případ, ale jakákoli imigrační politika vyžaduje respekt k zákonu, respekt k jedinci a přísnost. Jsem za to odpovědný francouzskému lidu.“

Ministr školství Vincent Peillon ale s postupem nesouhlasí, podle něj by škola měla být azylem bezpečí: „Musíme se držet našich principů postavených na právu a humanitě.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám