Hlavní obsah

Transsexuál zvolil eutanazii, nezdařená změna pohlaví z něj udělala zrůdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V Belgii podstoupil eutanazii 44letý Nathan Verhelst, muž, který byl původně ženou. Jako důvod uvedl „nesnesitelné psychické trápení“ kvůli nezdařené operaci při změně pohlaví. Je to zřejmě první eutanazie kvůli změně pohlaví na světě.

Foto: Facebook

Nathan Verhelst

Článek

Verhelst se původně jmenoval Nancy Verhelstová a její přeměna v muže začala v roce 2009, když začala brát hormony. Následovala úspěšná operace odstranění prsou, loni pak lékaři pacientovi implantovali penis. Procedura ale nedopadla, jak měla.

„Chtěl jsem slavit svoje znovuzrození. Když jsem se ale podíval do zrcadla, bylo mi ze sebe zle. Moje nová prsa nebyla podle očekávání a můj nový penis vykazoval symptomy nepřijetí tělem. Nechci být zrůdou,“ řekl jen pár hodin před svou smrtí Verhelst belgickému deníku Het Laatse Nieuws.

Dodal, že rodinu o svém rozhodnutí zabít se informoval ráno dopisem. Smrtící injekci mu podali v nemocnici v Bruselu, kde loni podstoupila eutanazii také hluchá jednovaječná dvojčata, jimž proceduru povolili, jelikož bratři nemohli strávit lékařskou diagnózu, že také oslepnou a už se ani neuvidí. [celá zpráva]

„Nesnesitelná situace”

„Volba Nathana Verhelsta nemá nic co dělat s únavou životem. Jsou zde další faktory, které způsobily, že jeho situace je nevyléčitelná a nesnesitelná. Byl to případ, který jasně naplňuje zákonné podmínky pro eutanazii,“ komentoval úterní zákrok Wim Distelmans, jenž podával injekce jak Verhelstovi, tak dvojčatům Verbessemovým. Distelmans dodal, že Verhelst se snažil se svými problémy vyrovnat a chodil půl roku ke specialistovi.

Eutanazie je v Belgii legální už 11 let. Dotyčný musí ale prokázat, že nesnesitelně trpí. Počet vykonaných případů v zemi rok od roku stoupá. Loni byl nárůst 25procentní, když svůj život dobrovolně klinicky ukončilo 1 432 lidí, upozornil britský deník Daily Mail. V praxi se ale údajně vykonává až o 47 procent eutanazií víc, nejsou však oficiálně zaznamenané.

EUTANAZIE

LEGALIZACE:

LEGALIZACE:Nizozemsko: eutanazie legalizována od dubna 2002

LEGALIZACE:Nizozemsko: eutanazie legalizována od dubna 2002Belgie: eutanazie legalizována od září 2002

Severní teritorium , Austrálie: od července 1996 byla povolena eutanazie u nemocných v posledním stádiu choroby; v březnu 1997 zákon australský parlament zrušil. Eutanázie stihly využít čtyři osoby.

Česká republika: Senátoři odmítli návrh zákona o eutanazii v září.

TOLERANCE:

TOLERANCE:Oregon, USA: lékař smí předepsat smrtelnou dávku léků pacientům, u nichž očekáváná délka života nepřesáhne půl roku

TOLERANCE:Oregon, USA: lékař smí předepsat smrtelnou dávku léků pacientům, u nichž očekáváná délka života nepřesáhne půl rokuKolumbie

Švýcarsko: za jistých podmínek povolena asistovaná sebevražda, kdy pacient sám provede několik úkonů. Pomáhat u ní může lékař, ale i laik.

TRESTNOST:

TRESTNOST:Španělsko: eutanazie trestána až 20 lety vězení

TRESTNOST:Španělsko: eutanazie trestána až 20 lety vězeníNěmecko: aktivní eutanazie (podání prostředku) je nezákonná, pasivní (přerušení léčby udržující pacienta na živu) je slučitelná se zákonem

Dánsko: pasivní eutanazie povolena

Britský list také upozornil na vysoký počet sebevražd transsexuálů po změně pohlaví. Své životy následně dobrovolně ukončí až 31 procent z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám