Hlavní obsah

Baťova rodina nechce Benešovy dekrety prolomit, ale naplnit

Právo, Novinky, ČTK, ivi, aš
Bratislava

Baťova rodina uvedla ve středu v Bratislavě, že chce získat odškodnění za zabavený majetek Jana Antonína Bati. Dekret o znárodnění obsahoval klauzuli o stanovení odškodného. Novinářům to řekl v Bratislavě právní zástupce rodiny Robert Cholenský. Domnívá se, že přiznáním odškodného by došlo k potvrzení, nikoliv k prolomení Benešových dekretů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Baťův vnuk John Nash

Článek

„Nejedná se o prolomení Benešových dekretů, ale o jejich jednoduchou aplikaci. Dekret počítal s tím, že majetek se nemá primárně ukrást, ale má se znárodnit za náhradu,“ uvedl na tiskové konferenci v Bratislavě právní zástupce Cholenský.

„Dekret počítá s tím, že ministerstvo financí stanoví náhradu, která za majetek náleží. Ke stanovení náhrady však nikdy nedošlo. Dědicové Jana Antonína Bati se snaží, aby ministerstvo konečně zahájilo řízení o stanovení náhrady,“ advokát.

Slovensko letos v dubnu, stejně jako v roce 2007 Česká republika, zrušilo trest dlouholetého vězení a propadnutí majetku, který v roce 1947 Janu Antonínovi Baťovi uložil československý soud v nepřítomnosti za kolaboraci s nacisty. Na základě letošního rozhodnutí bratislavského okresního soudu požádali Baťovi příbuzní o odškodnění za majetek, který by tak byl zabaven nikoli pro kolaboraci, ale normálně znárodněn podle jiného ustanovení.

Výši sumy neřekli

Výši odškodného, s níž by rodina byla spokojena, nechtěl Baťův vnuk John Nash komentovat. „Výši náhrady lze vyčíslit jen stěží. Nedokážu říct sumu,“ uvedl Nash. V případě neúspěchu své žádosti rodina připravena se se Slovenskem soudit.

Slovenské ministerstvo financí v uplynulých dnech potvrdilo, že žádost Baťovy rodiny na odškodnění obdrželo. Dědicové by chtěli získanou částku investovat na Slovensku.

Do Baťova impéria patřila na Slovensku čtyři průmyslová centra: Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany. Prostřednictvím akciové společnosti vlastnil Baťa také Bojnický zámek.

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Když Tomáš Baťa v roce 1932 zahynul při letecké nehodě, zaujal v podniku jeho místo. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde později také zemřel. Národní soud v Československu ho po druhé světové válce označil v nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta a majetek firmy znárodnil.

Podle expertů šance rodiny na získání odškodného komplikuje fakt, že Jan Antonín Baťa se na sklonku roku 1945 nepřihlásil jako majitel 40 procent akcií společnosti, uvedla ČT. Při pozdějším zestátnění už mu dokonce podle některých právních výkladů na Slovensku nic nepatřilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám