Hlavní obsah

190 km/h místo 80. Za vlakové neštěstí ve Španělsku může vysoká rychlost

Novinky, rei
Aktualizováno

Vysokorychlostní vlak ve španělském regionu Galicie vykolejil zřejmě proto, že u města Santiago de Compostela překročil rychlostní limit, a to víc než dvojnásobně, uvedla španělská média. Svědkové popsali, jak vagóny skončily na jedné hromadě a přeživší se snažili dostat z jejich vraků. Obětí je podle posledních údajů nejméně 80. Španělsko vyhlásilo třídenní smutek.

V Santiagu de Compostela odklízejí trosky po tragickém železničním neštěstíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V zatáčce, kde měl strojvedoucí nařízeno jet maximální rychlostí 80 kilometrů, jel podle listu El País vlak rychlostí 190 kilometrů v hodině.

Potvrdil to údajně jeden ze dvou strojvedoucích, který nehodu přežil. Strojvedoucí podle listu El País krátce po nehodě komunikoval vysílačkou s nedalekou stanicí: tvrdil, že má bolesti v zádech a není schopen dostat se z kabiny. "Doufám, že nebudou mrtví, protože bych je měl na svědomí," prohlásil údajně.

Vlak po vykolejení začal hořet.

Železniční dopravce Renfe ale spekulace o příčině nehody označil za „riskantní“ a poukázal na to, že vyšetřování teprve začalo. V průběhu dopoledne ale vyšetřovatelé vyloučili, že by měl vlak před jízdou technickou závadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ve Španělsku vykolejil vysokorychlostní vlak, 77 mrtvýchVideo: Reuters

Vysokou rychlost potvrdili svědkové nehody. „Vlak jel velmi rychle a z trati vyjel v zatáčce, pak se převrátil. Měli jsme štěstí, že jsme se mohli dostat ven po vlastních nohou,“ řekl rozhlasové stanici SER Sergio Prego.

„Je to strašná scéna, jako Dantovo peklo,” popsal místo havárie zástupce místní správy Alberto Nuňez Feijoo.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Jeden ze zničených vagónů

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Havarovaný vlak

Foto: ČTK/AP

Nehoda si vyžádala desítky mrtvých.

Rána jako při zemětřesení

Další svědci uvedli, že se převrátily čtyři vagóny, další pak skončily vlivem silného nárazu na nich. Ricardo Monteso spolu s dalšími cestujícími uvízl ve vagónu, který se ocitl vespod. „Spoustu lidí to rozmáčklo. Snažili jsme se protáhnout ven. Vtom jsme si uvědomili, že vlak hoří. Viděl jsem mrtvá těla,“ vylíčil.

Foto: ČTK/AP

Souprava vykolejila u Santiago de Compostela.

Foto: ČTK/AP

Místní lidé přihlížejí práci záchranářů.

Francisco Otero, který bydlí v blízkosti trati, popsal: „Slyšel jsem obrovskou ránu, jako kdyby nastalo zemětřesení.“

„První, co jsem viděl, bylo tělo mrtvé ženy. Nikdy předtím jsem neviděl mrtvolu. Moji sousedé se snažili pomocí holí vytáhnout lidi z vagónů ven. Nakonec je dostali ven pomocí pily. Bylo to neskutečné,“ řekl Otero agentuře AFP.

Nehoda si vyžádala nejméně 80 mrtvých a 178 zraněných. Galicie vyhlásila sedmidenní smutek, zbytek Španělska bude držet smutek tři dny.

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Vlak havaroval ve vysoké rychlosti.

Foto: Xoan A. Soler/Monica Ferreiros/La Voz de Galicia, Reuters

Vlak začal po vykolejení hořet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám